Chystáte se vypouštět lampiony nebo balonky do přírody? Můžete tím porušit zákon!
Přistupujte k přírodě s rozmyslem. Ilustrační foto: CC0
Chomutov

ČR - Blíží se oslavy Vánoc a Nového roku, při kterých mnohdy dochází i k vypouštění velkého množství balónků či lampiónů do přírody, např. při hromadných a organizovaných akcí. Ministerstvo životního prostředí upozorňuje na dopady takového jednání na životní prostředí a na nesoulad se zákonem o odpadech.

Těmito aktivitami dochází dokonce k porušování zákona o odpadech. "Vzniká při nich totiž velké množství volně pohozených odpadků, které nejsou uloženy na místa k tomu určená, a není s nimi správně nakládáno. Vytváření zbytečných odpadů je i proti strategii Ministerstva životního prostředí, kterou je naopak předcházení vzniku odpadů. V řadě případů pak může dojít i k ohrožení volně žijících živočichů," upozorňuje v aktuální zprávě Ministerstvo životního prostředí.

A pro případné dětské účastníky takových oslav je toto chování špatným příkladem vztahu k životnímu prostředí. Ministerstvo životního prostředí proto apeluje na organizátory těchto akcí, kteří plánují vypouštět balónky nebo lampióny, aby nepřispívali ke znečišťování životního prostředí, neprodukovali zbytečný odpad a snažili se své oslavy pojmout s ohledem k přírodě.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru