Blahopřejeme! Krajkářka Věra Vlčková z Chomutova získala ocenění za zachování a rozvoj tradic
Nositelé ocenění Zlatý džbánek pro rok 2019 - zástupce Spolku jiříkovských betlémářů Oldřich Podzimek a krajkářka Věra Vlčková. Foto zdroj: Krajský úřad Ústeckého kraje
Chomutov

Ústecký kraj - V rámci tradičních oslav vánočních svátků bylo v zubrnickém skanzenu předáno ocenění za zachování a rozvoj lidových tradic Ústeckého kraje za rok 2019. Zlatý džbánek, jak se ocenění nazývá, bylo poprvé uděleno v roce 2017. Letos jej získali opět dva laureáti.

Oceněna byla Věra Vlčková, která se dlouhodobě věnuje krajkářství na Chomutovsku. Druhým oceněným je Spolek jiříkovských betlémářů, jehož členové se snaží zachovat tradiční řemeslnou výrobu na Šluknovsku.

V zaplněném zubrnickém kostele sv. Máří Magdalény předal ocenění vedoucí odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Adam Šrejber a nová ředitelka skanzenu Ivana Mikulecká, která v letošním roce vystřídala ve vedení dlouholetého ředitele Františka Ledvinku. Ocenění je spojeno s darem Ústeckého kraje ve výši 10 tisíc korun a ručně vytáčeným keramickým džbánkem pro každého laureáta.

Ústecký kraj tímto oceněním přispívá k naplňování celostátní Koncepce účinnější péče o tradiční lidovou kulturu na léta 2016 až 2020 a posiluje tak snahu jednotlivců i dalších subjektů o zachování tradičních regionálních zvyků, obyčejů a řemesel.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru