Rána budou mrazivá, teploty klesnou až k -10 stupňům Celsia!
Ilustrační foto: CC0
Chomutov

Chomutovsko - V (brzkých) ranních hodinách v sobotu 30. listopadu, v poslední den meteorologického podzimu, se Čechami prohnalo několik poměrně intenzivních přeháněk, které byly díky nízkým teplotám ve všech polohách sněhové. Sněhánek se dočkal také Ústecký kraj, především jeho západní a střední část. Na mnoha místech se objevil první sníh sezóny 2019/2020. Mimo jiné na Chomutovsku, kde meteorologická stanice v Tušimicích v 7 hodin hlásila 0,5 cm sněhu. Sněhový poprašek zkrášlil i Most a jeho okolí, byť jen na krátkou dobu (odpoledne rtuť teploměru překročila pětistupňovou hranici).

1. prosinec, první den meteorologické zimy a v letošním roce zároveň 1. adventní neděle, už sice do nížin sníh nepřinesl, avšak mráz ano. Pod bodem mrazu bylo i v Teplicích, kde naměřili -2 °C. V rámci ústeckých velkoměst bylo nejtepleji v Děčíně a Ústí nad Labem, tam bylo v minimu zaznamenáno -0,5 až -1,0 °C, naopak největší zima byla v Chomutově a Mostě, a to -3 až -4 °C.

Ve znamení ranních mrazů se ponese i zbytek prvního prosincového pracovního týdne. V jeho druhé polovině se region dočká teplot až v okruhu -10 °C. Přes den nicméně bude nad nulou, takže i kdyby sněžilo, nic moc by z toho nebylo. Na to pravé zimní počasí si zkrátka ještě budeme muset nějakou dobu počkat. Třeba do Vánoc?

ÚTERÝ 3. PROSINCE

Střed tlakové výše, který se v pondělí udržoval nad Britskými ostrovy, se přesune nad střední Evropu. Před tím však bude pokračovat příliv na vlhkost bohatšího vzduchu z Atlantického oceánu (Severního moře), a proto se znovu zadaří oblačnosti, kterou lze nejvíce očekávat v Krušných horách. Ráno přechodně skoro jasno až polojasno, poté převážně oblačno s tím, že Krušné hory dozajista zažijí několik sněhových přeháněk. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 4 °C.

STŘEDA 4. PROSINCE

Střed tlakové výše, který se v úterý přemístil do středoevropského vzdušného prostoru, bohužel cestu na jihovýchod neukončí, a tak se Česká republika ocitne na její zadní straně, což v praxi znamená příliv teplejšího vzduchu od jihu. A ten je v chladnější části roku palivem pro inverzní charakter počasí... Podle numerických modelů se s nízkou inverzní oblačnost bude ve středu potýkat hlavně Maďarsko, dále potom vnitrozemské Chorvatsko, nížinaté Slovensko a v neposlední řadě Česko. Neprodlužujme to. Vypadá to, že během noci se zatáhne nízkou inverzní oblačností, která na obloze vydrží po celý den. Nejvyšší denní teploty okolo -2 až 2 °C, ráno v minimu kolem 0 až -4 °C.

ČTVRTEK 5. PROSINCE

Evropský kontinent bude prakticky rozdělen na dva tábory a hranice mezi nimi povede po 52. rovnoběžce (těsně nad úrovní České republiky). Horní tábor si podmaní zonální neboli západní oceánské proudění, dolní výběžek azorské tlakové výše a oblast vyššího tlaku vzduchu se středem nad Balkánským poloostrovem. Co z toho? Naskýtají se dva scénáře: 1) celodenní přítomnost stratu (oblaků nízkého patra), 2) slunečno. Z pohledu Ústeckého kraje je o něco reálnější scénář číslo dva, ale opravdu jen o něco. Samozřejmě je možná zlatá střední cesta, tedy že bude zpočátku hnusně, ale postupně se vyčasí. Každopádně srážky žádné. Bude-li noc a ráno chudé na mraky, zamíří teploty k hodnotám kolem -3 až -7 °C, v důlcích (mrazové kotliny) až k -10 °C. Pokud se pak zatáhne, tak přes den nanejvýše -3 až 1 °C. Bude-li celý den jasno, tak po obědě zlehka nad nulou.

Možná vás zajímá, jaké počasí se rýsuje na vánoční týden? Nahlédneme-li do meteorologických věšteckých karet, nedozvíme se nic, protože jsou ještě pozastaveny (předpověď počasí je předpovědí počasí na max. 3 až 5 dní dopředu, jinak jde o pouhé tipování). (soj)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru