Ústecký kraj může přijít až o 180 tisíc obyvatel! Půjde o druhý nejvýraznější úbytek v celém Česku
Krajské město Ústí nad Labem. Kolik lidí tu bude v roce 2070? Ilustrační foto
Chomutov

ČR, Ústecký kraj - Všechny kraje s výjimkou Prahy by měly v příštích desetiletích zaznamenávat více zemřelých než narozených, ale migrační přírůstky mohou početnost populace udržet či dokonce zvyšovat. Nejvýraznější růst se nadále očekává ve Středočeském kraji a v Praze. Detailní informaci s výhledem do roku 2070 přináší nová projekce ČSÚ.

Převaha zemřelých nad počtem živě narozených by měla již v blízké budoucnosti být neoddělitelným rysem populačního vývoje všech krajů s výjimkou Hlavního města Prahy, pro který jsou předpokládány přírůstky přirozenou měnou až do konce 50. let. Nejvýraznějšímu úbytku obyvatel přirozenou měnou by v období let 2019–2070 měly čelit kraje Moravskoslezský a Ústecký, a to o téměř 290, resp. 180 tisíc.

Proces stárnutí populace bude pokračovat ve všech krajích, vzroste průměrný věk obyvatel i zastoupení seniorů v populaci. „Zatímco na počátku roku 2019 se průměrný věk obyvatel v krajích nacházel v rozmezí 41,2 až 43,1 let, na konci projekce v roce 2070 jej lze očekávat v jednotlivých krajích o čtyři až šest let vyšší,“ uvádí Terezie Štyglerová, vedoucí oddělení demografické statistiky ČSÚ. Nejmladší obyvatelstvo by měl nadále mít Středočeský kraj a Hlavní město Praha, dále kraj Jihomoravský a oproti současné situaci i kraj Plzeňský. V průměru nejstarší by zůstalo obyvatelstvo Zlínského kraje, nově společně s krajem Moravskoslezským a Olomouckým.

Významný populační růst by měly zažít pouze dva nyní nejpočetnější kraje. „Počet obyvatel Středočeského kraje podle projekce vzroste do konce roku 2070 téměř o půl milionu na 1,86 milionu, což je o 36 %. Počet obyvatel Prahy by se měl zvýšit o 31 %, tedy o více než 410 tisíc na 1,72 milionu. Bydliště v těchto dvou krajích by tak mohla v budoucnu mít až jedna třetina obyvatel Česka, když aktuálně je to čtvrtina,“ upozorňuje Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ. Mírně vyšší počet obyvatel než na počátku roku 2019 by mohl být v roce 2070 i v kraji Plzeňském (o 6 %) a Jihomoravském (o 2 %). V polovině krajů se v průběhu projektovaného období naopak očekává snížení populace minimálně o 15 %.

Třetím nejlidnatějším krajem by se již na počátku roku 2022 měl stát místo Moravskoslezského kraje kraj Jihomoravský, v žebříčku krajů by si měly časem polepšit i kraje Plzeňský, Pardubický a Liberecký. Směrem dolů by kromě Moravskoslezského kraje sestoupily také kraje Jihočeský, Olomoucký, Vysočina a Zlínský.

„Vnitřním stěhováním pravděpodobně nejvíce populačně posílí i v budoucnu Středočeský kraj, který by měl stěhováním z ostatních krajů získat do konce roku 2070 až 390 tisíc obyvatel,“ říká Roman Kurkin z oddělení demografické statistiky ČSÚ. Mírné přírůstky vnitřním stěhováním se očekávají i v Plzeňském, Jihočeském a Jihomoravském kraji. Naopak nemalý pokles počtu obyvatel díky zápornému saldu vnitřní migrace se předpokládá v Hlavním městě Praze (-90 tisíc) a Moravskoslezském kraji (-80 tisíc).

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru