Napadl sníh! První adventní víkend přináší výrazné ochlazení!
Je tu sobotní bílé ráno a příchod zimy. Foto: Oldřich Hájek
Chomutov

Ústecký kraj - Ve druhé polovině posledního pracovního týdne letošního podzimu jsme se moc podzimního počasí nedočkali. Opak je pravdou. Díky tlakové níži, v tomto případě pozůstatku tropické bouře Sebastien, se středem mezi Britskými ostrovy a jižní Skandinávií do České republiky pronikl teplejší vzduch z Atlantického oceánu. Jeho teplomilnost nejvíce pocítili v Polabí, lépe řečeno v Brandýse nad Labem, kde se dočkali rovných čtrnácti stupňů. Samozřejmě Celsia, Fahrenheita možná až po zastavení Golfského proudu, což však švédská mládež zajisté nedopustí.

Ať už to se slečnou Gretou dopadne jakkoliv, jedno je jisté – první adventní víkend roku 2019 na rozdíl od toho loňského nabídne citelné ochlazení, nikoli oteplení. Na vině bude ta samá tlaková níže, resp. pozůstatek tropické bouře Sebastien, která ve čtvrtek vyhnala rtuť teploměru až k 11 °C (stejné hodnoty hlásilo také pobřeží Bulharska anebo evropské Turecko). Již v pátek po její zadní straně do střední Evropy začal pronikat chladnější vzduch od severozápadu až severu, který si podmaní nejbližší budoucnost. V sobotu ráno se tak mnohé oblasti Ústeckého kraje probudily do bílého rána!

Předpověď pro Mostecko praví:

SOBOTA 30. LISTOPADU

Zpočátku, to znamená v noci a ráno, jasno až polojasno, poté přibývání oblačnosti na polojasno až oblačno. Vítr totiž povane od severozápadu, čili i mraky budou přicházet od severozápadu, takže se jako obvykle budou řekněme hromadit nad Krušnými horami. Však to znáte, dole polojasno, kdežto Krušné hory zahaleny oblačností, často i vodními kapkami či sněhovými vločkami. Po většinu soboty nepřekvapí přeháňky, ve všech polohách sněhové (v nejnižších i smíšené), ale: 1) jich moc nebude, 2) prakticky všechny „ukradnou“ Krušné hory. Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C.

NEDĚLE 1. PROSINCE

Vánoční stromy se spolu s vánoční výzdobou budou v mnoha městech rozsvěcet v neděli v podvečer. Tou dobou to vypadá na teploty kolem bodu mrazu, takže z pohledu sněhových vloček ideál. Jenomže ty srážky, ty srážky... První půle dne se ponese ve znamení jasného až skoro jasného nebe s tím, že k ránu nešokují mlhy. Poté přibude oblaků vysokého patra, od nich se ale člověk nikdy ničeho hmatatelného nedočká, a navíc je velmi pravděpodobné, že se zatáhne nízkou oblačností. A šmitec. Nejvyšší odpolední teploty okolo -2 až 2 °C, ráno v minimu kolem -3 až -7 °C.

PONDĚLÍ 2. PROSINCE

Na většině území České republiky v noci z neděle na pondělí modely očekávají sněžení, sice symbolické či slabé, ale přesto. Výjimkou je východ Česka, tam by první prosincový pracovní den mohl i do nížin přinést pár čísel sněhu. Ten východ, ten se má, co? V listopadu opakovaně slunečno a až 15 °C a najednou, s příchodem adventu, pravděpodobně premiérová tvorba sněhové pokrývky. Zpět na západ. Naší oblasti se na 99 % sněžení vyhne, tudíž nemá smysl se vzrušovat. Do dopoledne samé mraky, to jest oblačno až zataženo, pak přechod k polojasnu až oblačnu, později skoro jasno až polojasnu. Zkrátka jak bude pondělí stárnou, mraky budou odumírat. Alespoň v tuto chvíli to tak vypadá, jestli tomu tak nebude, chyba není na straně meteorologa, ale počítače. :-) Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 4 °C (takže i kdyby něco napadlo, bylo by to k ničemu), ráno v minimu kolem -2 až -6 °C.

Chystá se k nám opravdová zima, tedy celodenní mrazy a zem pokrytá přinejmenším několika čísly sněhu? V dohledné době ne. Ale to není na škodu, zvyšuje to šance na příchod zimy o Vánocích. Teoreticky. Zda i prakticky, to ukáže čas. (soj)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru