AKTUÁLNĚ: Aktivisté vtrhli na budovu těžební firmy v Mostě. Policisté už dva zajistili
Policisté před budovou Severní energetické. Foto: Oldřich Hájek
Chomutov

Most - Lidé z hnutí Limity jsme my obsadili v pondělí ráno budovu těžařské firmy Severní energetická v Mostě. Požadují klimatickou spravedlnost a bezodkladný konec uhlí. Událostí se již zabývají policisté.

V pondělí nad ránem pronikla skupina lidí z hnutí Limity jsme my do mosteckého sídla uhelné společnosti Severní energetická (SevEn), kde vyvěsila transparenty požadující bezodkladné ukončení těžby a spalování uhlí. K protestu si vybrali den, kdy v Praze zasedá uhelná komise, upozorňují na fakt, že spalování uhlí výraznou mírou přispívá ke klimatické krizi a oteplování planety.

Na místě před budovou bylo před desátou hodinou dopolední několik hlídkujících policistů a připraveni byli i další policisté.

Do budovy podle policie neoprávněně proniklo devět osob. „V současné době policisté zajistili dvě osoby. Nyní jsou na obvodním oddělení v Mostě, kde s nimi probíhají procesní úkony,“ uvedla mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková.

Pod transparentem vyseli před desátou hodinou dva aktivisté, další byli vidět v oknech u mostu, spojujícího dvě budovy firmy. Protest je podle h nutí Limity jsme my nenásilný.

2511uhli

Transparent vyvěšený na mostě spojujícím dvě budovy. Foto: Oldřich Hájek

Hnutí Limity jsme my požaduje uzavření elektráren Chvaletice a Počerady a zahájení konce těžby a spalování uhlí. „Pokud se chceme vyhnout klimatickému rozvratu, je potřeba co nejrychleji ukončit využívání hnědého uhlí v energetice a zajistit důstojnou budoucnost obyvatelům uhelných regionů,“ uvádí členka hnutí Limity jsme my Veronika Dombrovská.

"Nemá cenu vést diskuzi s fanatiky a výtržníky, každý bojuje za zdravé životní prostředí po svém – zatímco jedni porušují zákony a exhibují v médiích, my investujeme miliardy do ekologizace a přírodně blízké rekultivace," uvedla Gabriela Sáričková Benešová, mluvčí Sev.en Energy.

Před budovou Úřadu vlády se dnes také chystá demonstrace, kterou ve spolupráci s hnutím Limity jsme my pořádá organizace Extinction Rebellion.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru