V Bezručově ulici vysadili nových osm lip srdčitých. Doplnily prázdná místa v aleji
Jednu z lip srdčitých si adoptovala Nikola Boudová, referent veřejné zeleně odboru životního prostředí chomutovské radnice. Že se tak stalo, není vůbec náhoda, neboť si tak sama sobě dala „dárek“ k svátku, který slavila právě 20. listopadu. Foto: Ota Schepp/ČEZ
Chomutov

Chomutov – Osm vzrostlých lip srdčitých lemuje od 20. listopadu pravou stranu v chomutovské Bezručově ulici směrem do stejnojmenného údolí.

Doplnily tak zelenou proluku ve stávajícím stromořadí, přičemž do budoucna se stanou i protiprašnou bariérou oddělující hojně využívanou silniční komunikaci od chodníku a nejen školního sportoviště. Na výsadbu lip přispěla statutárnímu městu Chomutovu Nadace ČEZ v rámci grantu Stromy požadovanou částkou 53 000 korun.

„Prakticky celá komunikace vedoucí do Bezručova údolí je lemována stromy, které vyrůstají v zelených pásech kolem ní. V této části však vzrostlá zeleň chyběla, proto jsme se rozhodli doplnit neúplnou alej o osm nových lip srdčitých. Šest jich je v řadě za sebou, zbylé dvě pak doplnily menší mezeru o kus dál směrem k centru. Našim cílem přitom je vytvoření zelené bariéry k odclonění od komunikace a také útočiště pro ptactvo a jiné živočichy,“ uvedla Dagmar Mutinská, vedoucí odboru životního prostředí MěÚ Chomutov.

Jak dodala, její odbor, respektive úsek veřejné zeleně bude mít pak i na starost další péči o nově vysazené lípy. „Půjde o klasiku jako v případě údržby jiné zeleně ve městě. Tedy kontrolu kůlování a úvazků, zajištění odplevelení, obnovu zálivkové mísy, odborných řezů a podobně.“

Od roku 2011 až do současnosti podpořila Nadace ČEZ v rámci grantu Stromy 453 projekty za bezmála 52 milionů korun. Konkrétně v severních Čechách to bylo 96 projektů, z nichž 84 bylo realizováno právě v Ústeckém kraji. Včetně Libereckého kraje se jedná o finanční podporu za téměř 13 milionů korun.

„Velice nás těší, že zájem o grant Stromy neupadá, naopak rok od roku roste. Výsadba nové zeleně podpořená Nadací ČEZ tak probíhá na jaře i během podzimu. Jsme rádi, že vedení měst i obcí se snaží vylepšit v dané lokalitě životní prostředí obyvatel, neboť vzrostlá zeleň většinou slouží jako protihlučná či protiprašná bariéra a zároveň přes léto poskytuje tolik potřebný stín. Není zapomínáno ani na ptactvo a další živočichy,“ podotýká Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

V rámci celé České republiky bylo v letech 2011 – 2018 vysazeno díky přispění Nadace ČEZ na 92 500 stromů a keřů. Jeden strom přitom za celý svůj život spotřebuje jednu tunu CO2.

(Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru