Do výběhu vypustili rosomáka Garryho. „Vypadá akčně,“ raduje se ředitelka zooparku
Foto: Helena Hubáčková
Chomutov

Chomutov - Déle než měsíc musel strávit v izolaci, teď si pomalu očichává svůj nový domov. Samec rosomáka, kterého chomutovský zoopark pořídil ke své samici Skadi, je od středy ve výběhu. A pod drobnohledem chovatelů.

Skadi je ve výběhu od letošního jara, samce k ní chovatelé vypustili ve středu. První dny strávil jen v okolí ´dvorku´, ale v pátek už se pustil i do větších výprav po expozici. „Samozřejmě ho sledujeme. Začal se pohybovat po výběhu, hrát si s kůrou a různě dovádět. Vypadá docela akčně,“ netajila se radostí ředitelka zooparku Věra Fryčová.

Pár byl sestaven na doporučení evropského koordinátora chovu, na seznamování však mají ještě čas. „Skadi ho zatím pozoruje jen zdálky, ale všichni věříme, že si na sebe rychle zvyknou a bude to bez konfliktů,“ uvedla chovatelka Hana Kratochvílová. Jak dodává vedoucí zoologie Miroslav Brtnický, opatrnost obou zvířat je normální. „Nikdo nepředpokládal, že se k ní rozeběhne hned, jak otevřeme dvířka,“ doplnil s úsměvem.

Skoro dvouletého samce si zoopark přivezl ze zoo v ruském Novosibirsku. Protože šlo o transport ze země mimo Evropskou unii, musel strávit několik týdnů v izolaci kvůli karanténě. Z rodiště přijel bez jména, v Chomutově pro něj našli jméno Garry.

Pokud by se páru podařilo v budoucnu odchovat mláďata, bylo by to poprvé od roku 1995, odkdy chomutovská zoo tyto šelmy chová. „Není úplně snadné rosomáky odchovat, proto všichni doufáme, že se pár sblíží a jednou budeme mít důvod k radosti,“ dodává optimisticky ředitelka Fryčová.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru