TEST: Most přestal deset dní uklízet Chanov. A takhle to dopadlo! Agentura chce přitom sídliště zrušit
Nepořádek za panelovým domem. Za pár měsíců by sahal až k oknům... Foto: město Most
Chomutov

Most – Agentura pro sociální začleňování poskytla městu Most interní dokument, ze kterého vyplývá, že navrhuje sídliště postupně zrušit a integrovat jeho obyvatele do města. A nyní vydává magistrát  zprávu, jak to na sídlišti vypadá, když se na pár dní přestane uklízet. Mají takoví lidé opravdu bydlet ve městě s jeho slušnými obyvateli? Myslí toto agentura opravdu vážně?

Lidé v Chanově, kde má Most své městské byty, neustále vyhazují odpadky přímo z oken. "Technické služby města Mostu zajišťují v této lokalitě každý pracovní den úklid veřejného prostranství. Město se proto rozhodlo deset dní za bytovým domem neuklízet, aby se přesvědčilo o přístupu obyvatel k nakládání s odpady. Výsledek je naprosto alarmující! Přesvědčili jsme se o tom, že zde není vůle k běžnému nakládání s odpady, natož k jejich třídění," konstatuje primátor města Mostu Jan Paparega.

V tomto kontextu se materiál Agentury pro sociální začleňování jeví jako naprosto zcestný a návrhy agentury jako požadavky lidí, kteří jsou naprosto mimo realitu. Agentura reagovala v minulých dnech na již dlouho probíraný záměr města vystavět v Chanově kontejnerové bydlení místo domu, který tamní obyvatelé zničili a který je třeba definitivně zdemolovat.

„Agentura ve výše zmíněném materiálu reaguje na záměr města vystavět v Mostě kontejnerové bydlení. Realizaci záměru nedoporučuje už z toho důvodu, že segregované bydlení v průběhu minulých let jasně ukázalo, že vede k celkovému zhoršování situace a ke zvýšenému výskytu sociopatologických jevů. Počet obyvatel Chanova se postupně snižuje, i proto Agentura navrhla postupný útlum sídliště – ovšem v horizontu několika desítek let,“ uvádí ve vyjádření ke zprávě. „Agentura jednoznačně doporučuje Statutárnímu městu Most, aby ve spolupráci s odborníky z různých odvětví vytvořilo dlouhodobý plán postupného útlumu a eliminace rezidenční segregace sídliště Chanov. Je to řešení, které respektuje jak právní, tak i koncepční rámec České republiky,“ hovoří zpráva, kterou má na stole vedení Mostu právě od agentury.

Zároveň se agentura domnívá, že zapojení obyvatel Chanova do procesu plánování a rozhodování je naprosto správné a může pomoci situaci zlepšit. Koncept „O nás bez nás“ je pro agenturu prý těžko přijatelný.

A nyní dovětek redakce: Možná by agentura mohla také uvažovat o zapojení obyvatel Chanova do výuky k základnímu vychování a hygienickým návykům, než začne doporučovat stěhování k slušným lidem.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru