Letní idylka v nedohlednu, celkem teplé počasí doplní nebe zalité oblačností
Nový rybník v Krušných horách. Slunce na něj tento týden moc svítit nebude. Ilustrační foto
Chomutov

Ústecký kraj - Pondělí bylo 66. dnem meteorologického léta, čili ještě šestadvacet dní a začne meteorologický podzim. Přestože v uplynulých týdnech v Evropě padaly absolutní rekordy (vlna veder na konci června do Francie přinesla až 46,0 °C, červencová vlna veder potom přinesla nový absolutní teplotní rekord do Belgie [41,8 °C], Lucemburska [40,8 °C], Německa [42,6 °C], Nizozemska [40,7 °C] a Velké Británie [38,7 °C]), léto jako celek zase tolik parné není. V období od 1. června do 5. srpna 2018 se teploty na severozápadě Čech pohybovaly v průměru kolem 20 °C, letos kolem 19 °C. Vyhlížíte-li další slunečné a teplé dny, jako stvořené pro letní idylku u vody, tak...

V úterý 6. srpna do počasí v Ústeckém kraji promluví jižní okraj dosti rozsáhlého pole nižšího tlaku vzduchu, sestávajícího ze dvou tlakových níží. Střed jedné najdeme nad Britskými ostrovy, té druhé kdesi nad Skandinávií. Od Pyrenejského poloostrova přes Francii až po Německo se potáhne pás mraků jménem studená fronta. Krušnohoří a Podkrušnohoří to má k soudruhům z NDR blízko, nepřekvapí proto, že tento pás mraků bude atakovat i náš vzdušný prostor. V dopoledních hodinách a krátce po poledni by sice mohlo býti slunečněji, nicméně jinak převážně oblačnost a hlavně v Krušných horách nepřekvapí nějaká ta přeháňka (žádné přívaly vody však nečekejte). Nejvyšší odpolední teploty mezi koupání hodnými 25 až 29 °C.

Podmíra slunečních paprsků, nadmíra našedlých oblaků. V takovém duchu se ponese středa 7. srpna, v níž hlavní počasovou roli znovu ztvární studená fronta. Dešťových kapek v porovnání s úterkem přibude, s přeháňkami a bouřkami je radno počítat prakticky po celý den (o nápravě srážkového deficitu samozřejmě nemůže být řeč). Nejvyšší odpolední teploty zavítají do rozmezí 21 až 25 °C (studená fronta je holt studená fronta), ráno v minimu hodnoty mezi 17 až 13 °C.

Ve čtvrtek 8. srpna se do České republiky od jihozápadu přižene oblast vyššího tlaku vzduchu, nicméně k bezmezné modři nad našimi hlavami to nepovede, neb vlhkého oceánského vzduchu, jenž je hnacím motorem pro vznik oblačnosti, ve střední Evropy zase až tak neubude. V nočních a ranních hodinách, po přechodu studené fronty, sice nebe jasné až skoro jasné bude, avšak pak povětšinou polojasno až oblačno. Přeháňky se v Česku dozajista objeví. Nejvyšší odpolední teploty mezi 20 až 24 °C, ráno v minimu hodnoty mezi 14 až 10 °C.

Předběžný výhled na víkend:

  • Sobota 10. srpna: slunečno, přes den 25 až 29 °C
  • Neděle 11. srpna: slunečno, přes den 25 až 29 °C
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru