Smutné výročí: Přesně před rokem zahynul v Aghanistánu rodák z Chomutovska Martin Marcin
V Chomutově vzniklo před rokem pietní místo. FOto: Oldřich Hájek
Chomutov

ČR - Na spojenecké základně v afghánském Bagrámu došlo 5. srpna 2018 k tragické události. Tři čeští vojáci se stali obětí útoku sebevražedného atentátníka.

Rotný Martin Marcin (36) a desátníci Kamil Beneš (28) a Patrik Štěpánek (25) byli příslušníky 10. strážní roty „Svatováclavského“ 42. mechanizovaného praporu v Táboře. V osudný den byli členy šestičlenné hlídky, jež plnila úkol poblíž spojenecké základny Bagrám. Ta okolo půl sedmé ráno narazila na mladíka, který se poté, co se k němu trojice Čechů přiblížila, odpálil. Protože naši vojáci mu byli v kritickém okamžiku nejblíže, žádný z nich výbuch nepřežil.

Rotný Marcin, velitel družstva, sloužil u praporu sedm let, desátník Beneš čtyři roky a desátník Štěpánek jeden a půl roku. K jednotce přišli, protože chtěli patřit k těm nejlepším a získat zkušenosti i ze zahraniční operace.

Návrat ostatků padlých vojáků do České republiky proběhl za velkého zájmu veřejnosti, na letišti v Ruzyni na ně čekaly rodiny i představitelé armády a státu včetně prezidenta Miloše Zemana. Na 140 sekund se po celé ČR rozeznělo 8000 sirén, v době příletu vojenského speciálu s ostatky zněly zvony katolických kostelů a chrámů v Praze.

Ministr obrany všechny tři vojáky povýšil in memoriam do hodností štábních praporčíků, zároveň obdrželi nejvyšší resortní vyznamenání Kříž obrany státu ministra obrany ČR a prezident Miloš Zeman je 28. října vyznamenal medailí Za hrdinství. „Tito vojáci budou navždy naší součástí, čest jejich památce,“ řekl podplukovník Daniel Cekul, velitel 42. mechanizovaného praporu z Tábora.

Vojáci Marcin, Beneš a Štěpánek bohužel nebyli jedinými oběťmi mise. Za dva měsíce, 22. října 2018, na základně Šindánd zaútočil afghánský voják na psovoda Tomáše Procházku. Za 17 let nasazení české armády v Afghánistánu zahynulo 14 českých vojáků. Také jim patří tato krátká vzpomínka.

K uctění památky táborských vojáků se dnes dopoledne, přímo v areálu kasáren 42. mechanizovaného praporu, uskutečnila pietní vzpomínka.

Marcin měl blízko k Chomutovu

Martin Marcin se narodil v roce 1982 v Přečáplech u Chomutova. Dětství strávil v Jirkově, chodil tam na základní školu. Studoval v Litvínově na Schole Humanitas. Jeho pohřeb se konal 14. srpna loňského roku v kostele svatého Ignáce v Chomutově (psali jsme zde: PRÁVĚ TEĎ: Pohřeb vojáka zabitého v Afghánistánu sledují v Chomutově stovky lidi, a zde: VIDEO: Přelet stíhaček, Klepání na nebeskou bránu a salva. Lidé se rozloučili s Martinem Marcinem

 

 

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru