Podívejte se na svůj řidičák! Do konce letošního roku propadnou papíry čtvrt milionu řidičů
Ilustrační foto: MD ČR
Chomutov

Česká republika - Od začátku letošního roku si o výměnu řidičského průkazu dosud požádalo celkem 164 tisíc motoristů. Pro nový průkaz si tak přišlo 38 procent řidičů z celkových 433 tisíc, kterým v letošním roce platnost průkazu uplyne. Jedná se o průkazy vydané v roce 2009 s dobou platnosti na deset let.

Do konce letošního roku tak propadne řidičský průkaz ještě 268 tisícům řidičů.

Výměnu řidičského průkazu je možné provést zdarma na jakémkoliv úřadě s rozšířenou působností, a to již tři měsíce před skončením platnosti dokladu. Seznam všech úřadů je k dispozici v interaktivní mapě Ministerstva dopravy. K výměně je nutné donést doklad platný totožnosti a stávající řidičský průkaz. Při podání žádosti již žadatel nepředkládá papírovou fotografii, úředníci pořídí digitální na místě. Pokud řidič požádá o vydání dokladu do 5 dnů, bude ho výměna stát 700 korun.

V případě, že lidé usednou za volant s propadlým řidičským průkazem, riskují pokutu na místě do 2 tisíc korun, v případě správního řízení až 2 500 korun.

Mezi nejvytíženější kraje patří kraj Středočeský, Jihomoravský a Hlavní město Praha. O konci platnosti dokladu se můžou občané nechat nově informovat prostřednictvím Portálu občana.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru