Severočechům se nedaří splácet své dluhy. Úplně nejhůř je na tom Most
Ilustrační foto: CC0
Chomutov

Praha, Ústecký kraj – Klesá počet lidí, kteří mají dluhy po splatnosti. V Česku jsou ale regiony, kde je v prodlení s platbami stále více než deset procent dospělých obyvatel. Nejhůře je na tom Most.

V registru dlužníků SOLUS bylo ke konci června zapsáno 586 tisíc osob. Je to téměř o 10 tisíc osob méně, než ke konci prvního čtvrtletí 2019, a o 34 tisíc osob méně než před rokem. Dlužná částka po splatnosti klesla za uplynulých 12 měsíců o 1,7 miliardy Kč na necelých 48 miliard Kč. Potíže s platební morálkou odhalí registr SOLUS přibližně u 13 žadatelů o půjčku ze sta.

Sdružení SOLUS eviduje ve svém negativním registru závazek po splatnosti u 6,63 % dospělých občanů ČR (oproti 7,14 % k 30. červnu 2018). Přestože současné statistiky dluhů po splatnosti vypadají velmi optimisticky, nabádá sdružení SOLUS k opatrnosti.

„Spotřebitelé dnes uzavírají plni optimismu smlouvy, které budou muset plnit i za několik let. V té době ovšem může být ekonomická situace ČR diametrálně odlišná od té dnešní. I proto upozorňujeme naše členské společnosti na potřebu řídit riziko i v době konjunktury a odpovědně prověřit každého jednotlivého klienta,“ uvádí Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS.

Přes další pokles počtu osob v prodlení v rámci celé České republiky zůstávají regiony, kde je v dluhové pasti více než 10 procent dospělých obyvatel. Nejčastěji se do prodlení dostávají klienti v Ústeckém kraji (12,9 % dospělých občanů v prodlení zapsaných v registru SOLUS) a Karlovarském kraji (11,31 %). Vůbec nejhorší je situace v okrese Most, kde eviduje SOLUS dluh po splatnosti u 15,32 % dospělých občanů. Naopak nejméně dluhů po splatnosti mají občané v okrese Žďár nad Sázavou, kde je v negativním registru SOLUS zapsáno jen 3,5 % dospělých občanů.

Do Registru fyzických osob SOLUS mohou nahlížet pouze členské společnosti Sdružení, a to pouze v případě, že mají zákonem daný důvod. Tím je zejména snaha o prověření bonity a úvěrové historie klienta předtím, než mu umožní čerpat novou službu s odloženou splatností.

SOLUS sdružuje takřka 60 společností, které poskytují služby spotřebitelům v oblasti bankovních úvěrů a stavebního spoření, nebankovních půjček, telekomunikačních služeb, distribuce energií, P2P půjček a v oblasti obchodu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru