Letošní červen lámal teplotní rekordy. Česko bojuje se suchem
Ilustrační foto: Pixabay.com
Chomutov

ČR - Po mimořádně chladném průběhu května se mince obrátila a v červnu jsme byli svědky další velké meteorologické mimořádnosti. Letošní červen přepisoval teplotní rekordy na většině meteorologických stanic v ČR.

Na konci června sahala teplota v Polabí dokonce po absolutním teplotním rekordu. Srážkově byl červen vzhledem k vysokým teplotám slabý a bohužel se vrátily četné problémy spojené se suchem.

Období 1.–10.  června

První červnová dekáda byla teplá s malým množstvím srážek. Hned zpočátku měsíce stoupaly teploty nad letních 25°C. Vysoké teploty se udržovaly i ráno a večer, nejčastěji kolem 19°C. Slabé ochlazení dorazilo 7. června, kdy se denní teplotní maximum zastavilo lehce nad 20°C.

Období 11.–20. června

V noci z 10. na 11. června byla zaznamenána první tropická noc, která dorazila nejdříve v historii sledování. O den později byl zaznamenán první tropický den letošního roku s maximální teplotou +30,2°C. K večeru dorazila konečně pořádná zálivka s úhrnem 29,4 mm. Následovalo teplé a suché počasí s denními teplotami nejčastěji kolem 25°C.

Období 21.–30. června

Na přelomu druhé a třetí dekády naposledy trochu zapršelo, zaznamenáno bylo celkem 13 mm srážek. Následující celé tři týdny bohužel nespadla prakticky ani kapka. V závěrečném červnovém období byly zaznamenány další tropické dny (26. a 30. 6.), v prvním z nich bylo naměřeno téměř 33°C. Podstatně větší výheň panovala v Polabí, kde teploty stoupaly nad 39°C. Tropická noc byla zaznamenána v noci z 25. na 26. 6.

2307rekordy

Takto to za posledních deset let s teplotami vypadalo například v Krásné Lípě. Zdroj: www.krasnalipa.cz

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru