FOTO DNE: Takhle se pracovníci technických služeb brodili jezírkem, aby ho zbavili plevele
Pracovníci technických služeb se brodili jezírkem, aby ho zbavili plevele. 2x foto: Technické služby města Chomutov
Chomutov

Chomutov - Jezírko v chomutovském městském parku je ošetřené. Technické služby na ostrůvcích provedly zahradnické práce a vyčistily ho od plevelu.

“Staráme se o dvě vodní plochy. Kromě jezírka také o nádrž na Březenecké. Péče o ně není jednoduchá, práci nám stěžují všichni, kdo si z vody dělají odpadkový koš,” upozorňuje ředitel Technických služeb města Chomutova Zbyněk Koblížek.

Dvakrát až třikrát za vegetační období pracovníci provozovny veřejné zeleně technických služeb jezírko vyčistí od plevele a upraví plochy na ostrůvcích. “Kvůli dostatku vody se na ostrůvcích chytne většinou veškerý větrem zavátý plevel a začne aktivně růst. Pak ho musíme odstranit, aby vynikly lekníny,” popisuje situaci vedoucí provozovny veřejné zeleně Daniel Voborník. K čistotě jezírka pomáhá odstranění zapleveleného porostu, ve kterém by se jinak zachytával nepořádek nacházený do vody.

jezírko4

Odpadky, které do vody nahází lidé, technické služby odstraňují podle potřeby až dvakrát týdně. Na čištění jezírka používají pětimetrové hrábě, případně do něj vlezou v brodícím oblečení. Obvyklé jsou odpadky od svačin, tedy papíry a PET láhve, ale z vody pracovníci organizace vyndávají i kuriozity jako nákupní vozíky, jízdní kola, kryty od lamp veřejného osvětlení, odpadkové koše či dokonce občanské průkazy.

Výrazně jiná situace je u nádrže na Březenecké. “Je hluboká až dva a půl metru a na dně je velká vrstva bahna. Tyto faktory brání v použití brodících obleků. Protože naši pracovníci nemají k dispozici loď a ani příslušný výcvik k práci na vodě, čištění probíhá jen pomocí nářadí na dlouhých násadách,” upřesňuje Voborník. Čistit se nedá za špatného počasí. Betonový břeh se za vlhkého počasí stane velmi kluzkým a nebezpečným. Na Březenecké by technické služby ocenily pomoc obyvatel sídliště, aby do nádrže a ani v její blízkosti neodhazovali odpadky.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru