Kůrovcová kalamita může vypuknout i v Ústeckém kraji, varuje ředitel Lesů ČR
Ilustrační foto: Pixabay.com
Chomutov

Ústecký kraj - Aktuální informace o kůrovcové kalamitě v Ústeckém kraji, stav lesů v období sucha i organizační změny ve vedení organizace přišel hejtmanovi Ústeckého kraje představit ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR v Teplicích Pavel Rus.

Ačkoliv prozatím není situace v lesích Ústeckého kraje dle slov ředitele Lesů ČR tak vyhrocená jako v těch moravských či na Vysočině, je podle něj pravděpodobně jen otázkou času, kdy se kůrovcová kalamita v podobném rozsahu objeví i v našem kraji.

Jedním z důležitých opatření, jak šíření tohoto lýkožrouta zabránit, je těžba napadených stromů. Ředitel teplického krajského ředitelství Pavel Rus proto hejtmana Bubeníčka informoval o probíhající zvýšené těžbě dřeva, která s sebou nese i věší zátěž pro komunikace, po kterých je vytěžené dřevo odváženo do skladů či ke zpracování.

Kromě kůrovce se pak na stavu českých lesů významně podepisuje i stále trvající suché a teplé období. Stromy, které odumřely a z kapacitních důvodů není možné je vytěžit, zvyšují riziko vzniku takzvaných korunových požárů, které se v případě vypuknutí rychle šíří a obtížně hasí.

Pavel Rus dále seznámil hejtmana s plánovanou organizační změnou ve státním podniku. Od 1. ledna 2020 bude Lesní správa Děčín zařazena pod Krajské ředitelství Lesů ČR v Liberci. Teplické krajské ředitelství se navíc rozroste o Křivoklátsko, které doposud spadá pod Krajské ředitelství Brandýs nad Labem. Po převodu rumburské lesní správy pod liberecké krajské ředitelství Lesů ČR je to tak již druhá změna, která se dotkne Ústeckého kraje.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru