Schváleno. Chomutované budou mít nižší daň z nemovitostí. Devatenáct let byla na maximu
Ilustrační foto
Chomutov

Chomutov - Chomutované budou mít od příštího roku levnější daň z nemovitých věcí. Rozhodlo o tom zastupitelstvo. “Úprava daně spočívá ve snížení základního koeficientu u staveb sloužících k bydlení z hodnoty 4,5 na 3,5,” upozornil ekonom Chomutova Jan Mareš.

Základní koeficient ve výši 3,5 je zákonnou hodnotu pro statutární města. Ta ho však mohou až o 3 kategorie snížit, nebo také o 1 kategorii zvýšit. V Chomutově byl tento koeficient zvýšen na hodnotu 4,5 v roce dva ticíe. “Devatenáct let máme v Chomutově nejvyšší základní koeficient daně z nemovitých věcí a konečně se povedlo ho snížit,” uvedl náměstek primátora Milan Märc.

Majitelům nemovitostí to může ušetřit několik stovek korun ročně.  “Takto vysoká daň nám připadá naprosto nesmyslná, proto chceme lidem trochu ulehčit a vyjít jim vstříc,” doplnil Märc.

Momentálně vlastník bytové jednotky 3+1 o rozloze 76 m2 zaplatí každý rok daň z nemovitých věcí přibližně 1 660 korun. „Po snížení základního koeficientu na zákonnou hodnotu, by měl majitel průměrně velkého bytu 3+1 ušetřit 22 procent, tedy necelou čtvrtinu, a zaplatit tak něco málo přes 1 200 korun.

Úprava daně z nemovitých věcí spočívá pouze ve snížení základního koeficientu, podnikatelský a místní koeficient zůstává stejný. Výpadek v příjmech z této daně je plně kompenzován dlouhodobě vyšším výnosem z daně z přidané hodnoty, jenž je pro obce sdílenou daní.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru