Co bude dál s vybydleným domem v ulici Fr. Schmieda? Byty vykupuje investor
Současný pohled na dům v ulici Fr. Schmieda. Foto Vladimír Vacula
Chomutov

Jirkov - Zhruba polovinu ze čtyřiadvaceti bytů v poničeném činžovním domě v ulici Fr. Schmieda v Nových Ervěnicích vykoupil investor. Říká, že chce opuštěnou budovu opravit a nastěhovat do ní slušné lidi. Stav tohoto domu, který zčásti obývají bezdomovci a dělají tu nepořádek, trápí obyvatele z blízkého okolí, ale i radnici.

„Přestože tato budova nepatří městu, není nám její osud lhostejný. Od začátku situaci monitorujeme, zúčastnili jsme se kvůli tomu řady jednání. S investorem jsme ve spojení už od podzimu a víme tedy, že má v úmyslu postupně vykoupit všechny byty. Nemá to snadné - někteří jejich majitelé jsou nedohledatelní. Některé byty navíc skončily v exekuci, je tam insolvence či zástavní právo banky,“ zdůrazňuje místostarostka Jirkova Dana Jurštaková.

Byty v tomto objektu skoupili před lety různí spekulanti od starousedlíků, kteří se odstěhovali. Pronajali je komukoli, kdo byl na sociálních dávkách. V domě pak vznikl vysoký dluh. Nájemníci si stěžovali, že po nich majitelé chtějí přemrštěné nájmy a vlastníci zase tvrdili, že jim nájemníci neplatí a ještě byty devastují. Společenství vlastníků bytových jednotek, kterému majitelé většinou neposílali žádné peníze, nebylo schopné hradit zálohy na teplo, teplou a studenou vodu. Dodavatelé proto po několikaměsíčních urgencích tato média v domě odpojili.

1906dum1

Objekt v ulici Fr. Schmieda tak před začátkem loňské topné sezóny osiřel. Co nestačili poničit nepřizpůsobiví obyvatelé, dokonali drogově závislí a bezdomovci, kteří se zde usídlili. Radnice proto uvítala aktivitu investora, který se rozhodl dům zabezpečit proti vniknutí cizích osob. Minulý týden začal zazdívat sklepní okénka a také okna v přízemních bytech.

Podobná situace je v činžovním domě ve vedlejší ulici K. H. Máchy, v němž zůstala už jen vietnamská večerka. Zbytek přízemí prázdného objektu, který byl odstřižen od energií loni na jaře, je osazen mřížemi. V této budově se zmíněnému investorovi podařilo vykoupit od soukromých majitelů většinu bytů. I ty se chystá opravit a pronajímat slušným lidem.

U obou domů chce investor požádat město o pronájem přilehlých pozemků, aby je mohl oplotit. Chce tím zdvojnásobit zabezpečení budov proti nájezdům zlodějů, vandalů a problémových osob.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru