Těšte se! Víkend bude vesměs slunečný s teplotami nad dvacítkou
Ilustrační foto: CC0
Chomutov

Chomutovsko - Po delší době se vrátilo slunečné počasí – díky tlakové výši, která se v průběhu čtvrtka postupně nasouvala nad Českou republiku. Taktéž víkend nabídne celkem vysoké teploty a slunnou oblohu, ve druhém případě však s menším ale.

V pátek 24. května bude pokračovat vliv zmíněné a vcelku nenápadné oblasti vyššího tlaku vzduchu. Znovu se proto můžeme těšit na slunečné počasí, přestože zcela jasno nebude. Narážka nyní naráží na průsvitná oblaka vysokého patra, která budou oblohu doplňovat po celý den. V odpoledních hodinách taktéž nepřekvapí tvorba kupovitých mraků, ačkoli pravděpodobnost zjevení se přeháňky anebo bouřky je pramalá. Nejvyšší odpolední teploty okolo 18 až 22 °C.

Sobotu 25. května Česko jako takové stráví v nevýrazném tlakovém poli, nicméně po zadní straně mělké tlakové níže nad severní Evropou k nám pozvolna pronikne trochu vlhčího vzduchu z Atlantického oceánu. Nebude-li brána v potaz vysoká oblačnost, tak noční, ranní i dopolední čas proběhne v duchu jasné oblohy, avšak později se začne tvořit oblačnost kupovitá, to znamená přeháňky a bouřky. A protentokrát se nejspíše nějaká objeví. V (pozdních) večerních hodinách by se mělo vyčasit, úplně. Nejvyšší odpolední teploty okolo 18 až 22 °C, ráno v minimu kolem 12 až 8 °C.

V neděli 26. května se proudění vzduchu změní na tzv. zonální, to jest od poledníku k poledníku neboli od západu k východu. Viníkem je v první řadě samostatná tlaková níže postupující přes Britské ostrovy a Severní moře kamsi do neznáma, která se stane součástí rozsáhlé soustavy tlakových níží udržující se nad úrovní České republiky. To je sice moc pěkné, ale co s tím v praxi? Zpočátku nedělního dne plně slunně, následně polojasno až oblačno se zanedbatelnou šancí na přeháňku/bouřku a nakonec, tedy večer, vyjasňování, byť možná ne stoprocentní (vysoká oblaka). Nejvyšší odpolední teploty pořád okolo 18 až 22 °C, ráno v minimu kolem 11 až 7 °C.

Taktéž v pondělí 27. května by se nejvyšší odpolední teploty měly pohybovat zlehka nad hranicí 20 °C, ráno v minimu v zásadě to samé. Po obědě nejspíše přechod fronty a tím pádem přeháněk/bouřek, čili by mělo sprchnout.

Dlouhodobější výhledy prozatím hovoří o tom samém – spíše cyklonálním charakteru počasí. Jinak řečeno déletrvající episoda stabilního počasí (teplíčko, sluníčko) je momentálně v nedohlednu. (soj)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru