Na Chomutovsku se objevil černý kašel!
Ilustrační foto Zdroj: CC0
Chomutov

Chomutovsko - Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje informovala, že se na Chomutovsku v minulém týdnu vyskytl černý kašel. Hygienici evidují dva případy.

V 20. týdnu (13. 5. - 19. 5.) byly hlášeny 2 případy dávivého kašle na Chomutovsku. Onemocněli členové rodiny. Konkrétně se dávivým kašlem nakazila 62letá matka a její 42letá dcera. Zda byly v dětství řádně očkovány proti černému kašli se zjistit nepodařilo.

Před těmito dvěma případy se naposledy podle krajské hygienická stanice vyskytl černý kašel v Ústeckém kraji na konci dubna. Tři případy onemocnění tehdy zaznamenali hygienici u dospělých osob z Teplicka. Nemocní byli ve věku od 31 do 46 let.

Ve dvou případech onemocněli rodiče dvouměsíčního dítěte, u kterého bylo onemocnění dávivým kašlem diagnostikováno již dříve. Otec dítěte trpěl suchým, dráždivým kašlem se záchvaty končícími někdy až zvracením už od začátku března a byl pravděpodobným zdrojem onemocnění i pro svoji partnerku a dceru.

Nejvíce nebezpečný je dávivý kašel pro nejmenší děti, které ještě nejsou proti této nemoci očkované. Onemocnění lze léčit antibiotiky.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru