OBRAZEM: Poznáváte tuto přehradu nad Chomutovem? Na jeden den byla přístupná pro veřejnost
Koruna hráze vodního díla Kamenička. Foto: e-deniky.cz
Chomutov

Chomutovsko – Povodí Ohře na jeden den otevřelo pro návštěvníky vodní dílo Kamenička. Lidé se mohli podívat i do útrob přehrady.

Kamenička se v sobotu otevřela v rámci Mezinárodního dne památek a sídel. Návštěvníky čekala prohlídka vodního díla s výkladem o účelu a historii stavby. Návštěvníci si také mohli odnést upomínkové předměty, pohledy a k dispozici byla i razítka do turistických deníků. Kdo chtěl, mohl nechat vzkaz v pamětní knize.

Kamenička se nachází v Krušných horách nad Chomutovem, její hráz je zděná z lomového kamene. Vznikla v letech 1899 až 1904. Koruna hráze je dlouhá 153 metrů a široká 4 metry. Nad terénem je její maximální výška přes 32 metrů. Zatopená plocha činí šest hektarů.

Původní název vodního díla je Údolní přehrada císaře Františka Josefa a bylo vybudováno pro zásobování vodou města Chomutova. Kolem nádrže vede turistická stezka, přístup k vodní hladině je však zakázán, rovněž hráz přehrady není volně přístupná.

Otevře se i jiná přehrada

Zajímá vás, jak to vypadá třeba na Flájích? Tamní vodní dílo s unikátní dutou hrází se otevře 7. září.

Foto

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru