Osm mrtvých a 71 zraněných. To si již vyžádaly dubnové požáry!
Hasiči nyní přijímají hlášení o stovce požárů denně. Ilustrační foto: HZS ČR
Chomutov

ČR - Letošní duben je co do počtu požárů v přírodním prostředí extrémní. Počínaje posledním březnovým víkendem se hasiči při hašení lesů, luk, travních porostů a biologického odpadu, nezastavili.

Od začátku dubna už hasiči po celém Česku vyjeli k 1 678 požárům, což je průměrně k 98 požárům denně, přitom dlouhodobý denní průměr je 49 požárů.

Zatím nejhorším dnem byl 4. duben, kdy hasiči vyjeli ke 216 požárům. Poté začal počet požárů lehce klesat, poslední dny už se ale opět vyšplhal počet požárů přes 100 denně. Konkrétně v pondělí 15. dubna to bylo 124 požárů a v úterý 16. dubna dokonce 126 požárů. "Celkově si tyto požáry vyžádaly již 8 lidských životů a 71 lidí se při nich zranilo," uvedla Nicole Zaoralová, mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Za nárůstem stojí především navýšení počtu požárů v přírodním prostředí.Těch bylo od začátku dubna 736.

Máme před sebou volné dny, které navíc slibují příznivé počasí a mnozí spojí oslavy Velikonoc s pálením na svých zahradách i mimo ně v přírodním prostředí.

"Znovu proto důrazně upozorňujeme, že vypalování trávy je v České republice zakázáno hned třemi zákony: zákonem o požární ochraně, zákonem o ochraně přírody a krajiny a zákonem o myslivosti ve znění pozdějších předpisů," připomíná mluvčí.

Kontrolované spalování přírodních materiálů po úklidu zahrad mohou provádět fyzické osoby za podmínek stanovených dotčenými zákony (zákon o požární ochraně, zákon o ovzduší, zákon o lesích, zákon o odpadech a další) a za podmínek stanových vyhláškami obcí a to na přiměřeně velikých hromadách za přítomnosti dospělé osoby a s připravenými prostředky k možnému hašení.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru