VIDEO: Zoopark po zimě ožívá. Pelikáni pochodovali ze zimoviště na rybník
Pelikáni odpochodovali na rybník sami.
Chomutov

Chomutov – Zoopark po zimě znovu ožívá. Ve čtvrtek 23. března byli po několika měsících převezeni ptáci ze zimovišť do venkovních expozic. Zatímco volavky a kolpíci bílí se nesli v přepravkách, pelikáni odpochodovali na rybník sami.

 Jako první byli do venkovních expozic přemístěni kolpíci bílí a volavky rusohlavé. „Na rozdíl od pelikánů, kteří zimu věnují hnízdění a případnému vyvádění mláďat, volavky a kolpíci vyvádějí mláďata na jaře. V zimě proto v chovných zařízeních i na zimovištích ve volné přírodě nabírají sílu na novu sezónu,“ vysvětlil chovatel Todor Stojanov.

2303ptaci

Chovatelé odnesli ptáky v přepravkách do voliéry. Foto: Martin Šopf

Po klidných měsících strávených regenerací v zázemí chovatelé ptáky jednoho po druhém přemístili pomocí podběráku do přepravek a převezli do průchozí voliéry. „Snažili jsme se co nejvíce eliminovat stres zvířat z převozu, který proběhl v pořádku. Teď se již ptáci připravují tokat na hnízdištích, vybírají si partnery a těší se na nejzajímavější část roku. Mláďata v zooparku odchovávají pravidelně,“ dodal chovatel.

Na rozdíl od kolpíků bílých a volavek rusohlavých se oba druhy chovaných pelikánů, bílí i kadeřaví, vydali na cestu ze zimoviště sami. Jejich zimoviště je totiž umístěno několik metrů od Kamenného rybníka. Stačilo připravit mobilní oplocení a všech šestnáct ptáků neomylně odpochodovalo na břeh rybníka a vyplulo na vodní hladinu.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=WQOBlJV4Pq8&

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru