Nebezpečná křižovatka mezi Postoloprty a Rvenicemi. Foto: Michal Hrdlička
Chomutov

Postoloprty - Nebezpečná křižovatka mezi Postoloprty a Rvenicemi na Lounsku zapříčinila v pořadí již několikátou nehodu. Nový úsek silnice D7 Postoloprty - Bitozeves se začal stavět v září 2016 a nahradil tak silnici I/7, která už nadále nevyhovovala současnému provozu.

Tato část měla být původně hotová již letos na jaře, kvůli přeložce elektrického vedení ale nastal skluz a nový úsek dálnice D7 zprovoznilo Ředitelství silnic a dálnic až 30. srpna 2018. Takto vznikla nebezpečná křižovatka silnice D7 a III/2508, na které bylo od otevření dálnice již několik vážných nehod. O nehodách jsme vás již informovali zde: (AKTUÁLNĚ OBRAZEM: Auto se na dálnici u Postoloprt srazilo s pluhem, uvízlé kamiony. Ranní sněžení a ledovka dělají řidičům problémy) a zde: (FOTO/VIDEO: Těžká noční nehoda na silnici na Prahu u Postoloprt. Osm zraněných).

Přestože si město Postoloprty uvědomuje nebezpečí, které křižovatka přináší, nemůže nijak výrazně zasáhnout. Křižovatka je vystavena dle projektové dokumentace, která byla zkontrolována a změnit by ji mohl pouze investor, kterým je Ředitelství silnic a dálnic. Dle slov Mgr. Miroslavy Hrdinové ze stavebního odboru Městského úřadu, může město pouze dohlížet na to, zda je projektová dokumentace dodržována.

křižovatka Rvenice

Křižovatka - projektová dokumentace

výjezd z ulice alšova

Starosta města Mgr. Zdeněk Pištora se, dle svých slov, zúčastnil minimálně 15 jednání, při kterých se řešila právě tato problematika. Již při uvádění úseku do provozu se ohradil, že křižovatka je nebezpečná, široká, těsně za dálnicí a využívána je i chodci, především pak obyvateli Rvenic, pro které je jedinou přístupovou cestou do obce.

V úseku před křižovatkou ve směru Chomutov – Praha je dočasně ustanovena rychlost 60 km/hod, která je řidiči často nedodržována, což může být významným faktorem při vzniku dopravních nehod. Z bezpečnostního auditu, který si starosta nechal vypracovat od projekční firmy SUDOP Praha v listopadu 2018 je patrné, že povolená rychlost by neměla přesáhnout 60 km/hod ani po definitivním dokončení prací v této části silnice, navíc by měla být značka na reflexním podkladu.

křižovatka1

Starosta Postoloprt také považuje za nutné, aby byla silnice rychlostně omezena i z druhé strany, kde je nyní povoleno jet standartní rychlostí 90 km/hod. Auditní zpráva upozorňuje také na naprostou absenci vodorovného značení a nebezpečí, které přináší vysoká zeleň v okolí křižovatky. Vodorovné značení již bylo přislíbeno a realizovat se bude, jakmile se naskytne vhodné počasí. Tyto úpravy bude financovat kraj jakožto vlastník pozemku.

Změna, kterou by město rádo realizovalo, se také týká úseku na stávající R7 naproti fotbalovému hřišti, tedy na obchvatu Postoloprt. Zde považuje za velmi nebezpečné odbočení vlevo při jízdě od Prahy do Chomutova a požaduje úpravu ve smyslu zákazu odbočení z R7 vlevo do Dvořákovy ulice v Postoloprt. Tento úsek bude doplněn o nové vodorovné značení.

křižovatka U Hřiště

Všechny výše zmíněné body jsou součástí žádosti, která byla v listopadu 2018 sepsána starostou Postoloprt a odeslána k projednání vedoucímu provozního úseku Ředitelství silnic a dálnic.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=xlRBHIhDRRs

AUTOR: Andrea Řepková, Michal Hrdlička

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru