Úřad práce odhaduje, jaká bude letos nezaměstnanost. A také, o koho bude největší zájem
Zájem bude letos o obsluhy strojů, skladníky, řidiče. Ilustrační foto: CC0
Chomutov

ČR – S rekordně nízkou nezaměstnaností v celorepublikovém průměru skončil rok 2018. V Česku bylo bez práce 3,1 procenta lidí, zároveň šlo o nejnižší prosincovou hodnotu od roku 1996. Jak se bude trh práce vyvíjet v letošním roce?

„V nadcházejících měsících bude registrovaná nezaměstnanost, v souvislosti s postupným ukončováním sezónních prací a pracovních úvazků na dobu určitou, pravděpodobně stagnovat, případně mírně vzroste. V rámci celého roku 2019 můžeme očekávat stabilní situaci na trhu práce, obdobně jako tomu bylo loni,“ říká generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

„Zaměstnavatelé budou hledat například řemeslníky a opraváře, pracovníky na obsluhu strojů a zařízení nebo pomocné a nekvalifikované síly. Bez ohledu na vývoj ekonomiky se dá očekávat také vzrůstající poptávka po odbornících v technických profesích, oblasti informačních technologií a ve zdravotnictví,“ odhaduje Kateřina Sadílková.


MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

 


Nezaměstnanost během celého loňského roku kopírovala klasickou vývojovou křivku zohledňující sezónní vlivy. Zároveň ale v meziročním srovnání setrvale klesala. „Trh práce ovlivňoval stabilní rozvoj české ekonomiky, což se projevilo v celkovém růstu volných pracovních míst, a setrvalým poklesem podílu nezaměstnaných osob. Pozitivní je fakt, že se snižoval počet lidí nad 50 let, osob se zdravotním postižením nebo podíl dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů. Což v praxi znamená, že i tito klienti mají mnohem vyšší šance na pracovní uplatnění. Ze strany zaměstnavatelů nadále přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických oborech, ale také v sociálních službách či ve zdravotnictví,“ shrnuje generální ředitelka.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru