Malý Matyášek je velký bojovník. Zdroj: archiv rodiny
Malý Matyášek je velký bojovník. Zdroj: archiv rodiny
Chomutov

Jirkov – V Domě dětí a mládeže Paraplíčko v Jirkově probíhá věcná sbírka pro Matyáška. Je to malý kluk z Jirkova, který statečně bojuje s onkologickým onemocněním. Chtěl by si zase hrát s kamarády a chodit do školy. Jeho maminka sepsala srdcervoucí příběh boje rodiny se zákeřnou nemocí. Přečtěte si ho a pokud můžete, pomozte.

Na konci února Matýska postihly obtíže podobné chřipce či angíně – malátnost, nechutenství, častá spavost, zduřelé uzliny. Pediatr nás poslal na ORL, zde nasadili antibiotika, jež nezabrala, posléze jiný typ. Vše bez úspěchu. Paní doktorka nás následně poslala na sono vyšetření, kde byl jasně patrný ohraničený nález.

Došlo k okamžité hospitalizaci v nemocnici v Mostě, následně byl Matyášek převezen do Motola. V Praze Matyáše okamžitě přijali na dětské ARO, následovalo vyšetření CT, magnetická rezonance, vyšetření kostní dřeně, mozkomíšního moku a další biopsie. Nádor dorostl takových rozměrů, že znemožňoval dýchání, lékaři museli přistoupit k zavedení sondy do žaludku a k tracheostomii , neboť Maty už nemohl sám dýchat, otok a nádor mu to znemožnil.

Po týdnu v umělém spánku Matyáše probudili, netušil , co se s ním děje, nemohl promluvit, dýchat, jíst, pít, nemohl se pohnout, postavit, vypadal jako hadrová panenka. Týden, kdy jsme čekali na verdikt, jaká je diagnóza, byl nekonečný. Diagnostikován byl zhoubný nádor v hlavičce o velikosti 8x6 centimetrů. V tu chvíli si myslíte, že se vám hroutí svět! Paní doktorka nám nastínila léčbu. Bude následovat 9 cyklů chemoterapií, nádor museli zmenšit, v této velikosti a na tomto místě byl neoperovatelný.

Po čtyřech měsících od zahájení léčby se podařilo jej zmenšit na polovinu a pan doktor rozhodl o jeho odstranění. Nešlo to však ven všechno, lepil se na cévní řečiště a tudíž část nádoru ještě v hlavičce i po operaci zůstala. Další chemoterapie ovšem nezabraly a zbytek opět začal růst. Po osmi měsících se přistoupilo k ozařování v protonovém centru a i po 31 ozářkách lékaři nemají jistotu, zda je či není nádor pryč. Matyáše tudíž čeká dalších 12 cyklů chemoterapií, nyní silnější a intenzivnější. Co se bude dít dál, jaký výsledek můžeme očekávat, zatím nevíme.....

Seznam věcí, které Matyášek potřebuje: Pasta na zuby Elmex, kartáček měkký Curaprox, papírové kapesníky, tyčinky do uší, vlhčené ubrousky, ochranné krémy, desinfekce na ruce a na povrchy, Colostrum od Bioalis.

Matýsek strašně rád staví, proto uvítá i stavebnice, má rád lego, nepohrdne ale ani jinými. Baví ho puzzle, hlavně 3D. Také různé společenské hry.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru