Chomutov - Povodí Ohře vydalo varování před vstupem do koryt vodních toků a na zamrzlé vodní plochy. Že by jejich slova neměla vyznít naprázdno dokazuje případ ze západních Čech, kde se pod chlapcem v pátek prolomil led na zamrzlém jezírku.

0901jezirkoled

Pod chlapcem se na na jezírku propadl led. Foto: HZS ČR

"Není led, jako led. Zamrzlá koryta vodních toků mají hned několik úskalí. Jde zejména o činnost proudící vody pod ledem, která lokálně významně zeslabuje ledovou celinu, a také o nebezpečí vzniku tzv. ledochodu. Je tak velice snadné se během okamžiku ocitnout pod ledovými krami," upozornil mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Rovněž i před naprosto nepředvídatelným ledochodem, který lze srovnat s lavinou, není úniku. A pozor! K ledochodu často dochází i při teplotách – 10 °C! "Zde tedy platí jednoznačné opatření - nevstupujte do koryt vodních toků! Riskujete tím svůj život!

Další ledové plochy vznikají na vodních nádržích a rybnících. S tím jsou spojena další rizika. "I když je led relativně silný, často dochází k pohybu hladiny a ledová vrstva tak visí ve vzduchu. Prolomení ledu je pak nečekaně rychlé a ohrožení života o to větší. I zde je nejlepší prevence - nevstupovat na zamrzlé plochy!" varoval Jan Svejkovský.

U jednoho takového případu zasahovali v pátek hasiči na Sokolovsku. Dítě propadlé ledem v jednom z jezírek v Areálu zdraví v Sokolově hlásilo v pátek v půl čtvrté odpoledne hned několik svědků na tísňovou linku záchranářů. Na místo tak okamžitě vyjely všechny složky IZS, ze sokolovské stanice hasičů dvě družstva se člunem. První  byla na místě hlídka policie, policisté nezaváhali ani na chvíli, použili na zajištění tažné lano z auta a jeden z policistů se po ledu dopalazil až k díře zhruba pět metrů od břehu, kde byl probořený dvanáctiletý chlapec. Toho pak s ostatními policisty vytáhli na led a na břeh. V tu chvíli na místo přijeli i hasiči, kteří si chlapce převzali, sundali mu mokré oblečení a zabalili jen do deky. Poté se už o chlapce postarala záchranná služba.

Na záchranu osob propadlých v ledu používají hasiči speciální pomůcky, především takzvané suché obleky, které chrání záchranáře před chladem v ledové vodě, a dále řadu pomůcek pro zajištění tonoucího. Na tento typ záchrany hasiči také pravidelně v zimních měsících na zamrzlých vodních pochách cvičí všechny způsoby záchrany.

Při pohybu na zamrzlých vodních plochách je tak důležité dodržovat hlavní bezpečností zásady

  • Ta nejdůležitější je pokud to není nutné, tak na led vůbec nevstupovat. Pokud ano, a jestliže potřebujete přejít zamrzlou vodní plochu, je třeba dbát co největší opatrnosti – možnost prasknutí ledové krusty je vysoká zejména u ploch s přírodním přítokem a odtokem, kde jsou vyšší teploty v místech průtoku.
  • Po ledové ploše se nepohybujte ve skupinách, může dojít k lokálnímu přetížení ledu a k jeho náhlému prasknutí.
  • Při pohybu po zamrzlé vodní ploše se mezi jednotlivými osobami doporučuje udržovat vzdálenost cca 5m a být navzájem spojeni pomocí lana, obdobně jako při zimní vysokohorské turistice.
  • Zatížení je vhodné rozložit na co největší plochu, proto při pohybu po ledové ploše využívejte pomůcky zvyšující zatěžovanou plochu (lyže, sněžnice apod.).
  • Při plánované cestě na zamrzlou vodní plochu využijte oblečení z umělých vláken (tzv.funkční prádlo, polyester, polyamid apod.) – při propadnutí do vody nedochází k tak zásadnímu nasáknutí oděvu jako v případě přírodních materiálů (bavlna, vlna, peří apod.). Oblékněte se teple, ale střídmě.
  • Při samotné záchraně tonoucích osob z ledové vody - po propadnutí - je v první řadě nutné nejdříve uvědomit složky IZS (Integrovaný záchranný yystém) linky 112 nebo 150 a 155. K okraji propadlého ledu se pak přibližujte s ohledem na svoji vlastní bezpečnost, velice opatrně, s využitím co největší plochy (plazením, s použití žebříků, desek, klád nebo plavidel) a pokud možno upoutáni na laně s jakýmikoliv i improvizovanými plovacími pomůckami. Nikdy nepřetěžujte své síly a schopnosti.
  • Po vytažení tonoucího z vody u něj zajistěte základní životní funkce, případně zahajte resuscitaci a vyčkejte příjezdu Zdravotnické záchranné služby (155). Pokud je tonoucí při vědomí, ihned jej zbavte mokrého oděvu a zabalte do suchého. Udržujte tepelný komfort!

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru