Krušné hory – Těžce zasněžená střecha horského přístřešku nedaleko Bouřňáku u Moldavy nevydržela nápor sněhové pokrývky a spadla v sobotu odpoledne na běžkaře. Horská služba už na problém upozornila Lesy ČR, které ve většině případů odpočívadla nechaly postavit.

0801strechasnih

Zřícená střecha odpočívadla. Foto: Horská služba

Ten zde unavený odpočíval a nestačil už z odpočívadla vyběhnout. „Vypadá to, že střecha povolila pod návalem nového sněhu. V této lokalitě nyní registrujeme nějakých 60 – 70 centimetrů čerstvě napadaného,“ uvedl k okolnostem zranění Tomáš Plíva, zasahující člen Horské služby Krušné hory.

„Spojili jsme se s pracovníky Lesů ČR a upozornili je na problém, který by se mohl týkat i ostatních přístřešků v pohoří,“ řekl k situaci v Krušných horách Miroslav Güttner, náčelník tamní Horské služby. Varoval turisty i lyžaře, aby si ale vždy všimli, jaké množství sněhu leží aktuálně na zastřešených odpočívadlech.

Běžkař se v důsledku nehody nemohl hýbat a měl značné bolesti v zádech. Svědci nehody ihned zavolali Zdravotnickou záchrannou službu Ústeckého kraje. Ta vyslala vrtulník Letecké záchranné služby a požádala o součinnost Horskou službu. „Zároveň s vrtulníkem jsme vyrazili k místu nehody na sněžném skútru se saněmi. Dorazili jsme tam ve chvíli, kdy doletěli i letečtí záchranáři, kteří ke zraněnému slanili,“ doplnil Tomáš Plíva.

Všichni pak společně muže zafixovali, naložili na sáně za sněžným skútrem a šetrně převezli k vrtulníku, který dosedl na zasněženou louku nedaleko. „Naši letečtí záchranáři poté muže se středně těžkým zraněním transportovali na trauma centrum nemocnice v Ústí nad Labem,“ uvedl k akci Prokop Voleník, tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru