Výstraha: Meteorologové varují před silným větrem. A mají pro lidi řadu doporučení
Při silném větru buďte opatrní v okolí stromů a starých budov. Ilustrační foto: CC0
Chomutov

ČR – Výstrahu před silným větrem, který s vysokou pravděpodobností dorazí v úterý odpoledne nad naše území, vydal Český hydrometeorologický ústav. Na možné nebezpečí už upozorňují i některé radnice v Ústeckém kraji.

Výstraha před silným severozápadním větrem platí od úterní 15. hodiny po následujících čtyřiadvacet hodin. Nárazy větru mají dosahovat až pětadvaceti metrů za sekundu. Pro lepší představu: činí to asi 90 kilometrů v hodině, čili rychlost jedoucího auta na meziměstské silnici.

Podle meteorologů může vlivem silného větru docházet k poškození stromů a lesních porostů, mohou vznikat i menší škody na budovách. Lidé by si měli dávat pozor právě v blízkosti vzrostlé zeleně a starších budov, ze kterých se mohou odlomit jejich části. Doporučují zajistit okna, dveře a upevnit volně uložené předměty. Zajistěte si proto skleníky, altánky apod. Omezte túry po horách, kde mohou být nárazy větru silnější než v nížinách. V autech počítejte, že boční silný vítr může mít vliv na řízení.

Výstrahu potvrzuje například litvínovská radnice, která v pondělí odpoledne začala rozesílat registrovaným uživatelům informační SMS právě s varováním před silným větrem.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru