Jaroslav Krákora jako senátor? Chce bojovat za dostupnou lékařskou péči i startovací byty
Jaroslav Krákora.
Chomutov

Jaroslav Krákora je ostřílený politik, který má jako lékař jasno v tom, co je potřeba nejen v českém zdravotnictví zlepšit. Na postu senátora by rád navázal na rozdělanou práci, které se věnoval do loňského roku v roli poslance, přičemž zastával funkci místopředsedy Výboru pro zdravotnictví.

Pane Krákoro, máte bohaté politické zkušenosti – jako komunální i krajský politik, jako poslanec. Nyní kandidujete do Senátu – čeho chcete v této funkci dosáhnout?

Jako senátor bych pokračoval v parlamentní práci. Především bych se zaměřil na zdravotně sociální oblast. Pořád je toho dost k řešení, abychom měli kvalitní a dostupnou lékařskou péči. Chci poctivě a kvalitně pracovat pro lidi z celého Česka i našeho regionu. V prvé řadě bych se chtěl zaměřit na otázku pomoci lidem s diabetem mellitus, takových pacientů je v Česku zhruba 850 tisíc. Společně se Svazem diabetiků ČR jsme vypracovali strategii pro zlepšení péče o diabetiky. Předražené pomůcky – to je ohromný byznys. Při snížení jejich cen by stát uspořil 300 až 500 milionů ročně. Pacienti by si díky tomu mohli dovolit více pomůcek, ať už proužky, glukometry, kopíčka… Chci také prosadit rozšíření možností praktických lékařů předepisovat pomůcky pacientům s cukrovkou. Toto téma je velkým, náročným úkolem, do kterého se musí zapojit ministerstvo zdravotnictví, parlament a musí dojít i ke změně legislativy.

To ale není jediný plán, který máte, že?

Samozřejmě chci navázat na práci z Poslanecké sněmovny. Mým cílem je tak pokračovat v zajištění dostupnosti a kvality lékařské péče. Stále tu jsou snahy o zvýšení doplatků a poplatků ve zdravotnictví, a to nechci dovolit! I nadále je nutné řešit nedostatek lékařů. S tím je spojeno i další téma, ze sociální oblasti. Musíme vyřešit otázku sociálního bydlení, startovacích bytů pro mladé. A takové byty je pak možno využít jako stabilizační byty i pro lékaře, soudce a jiné chybějící profese.

Pro Ústecký kraj jsou chybějící lékaři velký problém… V půlce září Česká lékařská komora upozornila, že v českých nemocnicích působí řada lékařů bez potřebných zkoušek i bez prověření jazykových znalostí. V Ústeckém kraji jich pracuje přes osmdesát a nemocnice se jimi snaží vyřešit právě nedostatek našich lékařů, jak toto vnímáte?

ČLK na to upozorňuje po právu. Myslím, že pomůže např. to, že lékaři ze zahraničí nebudou muset skládat všechny čtyři potřebné zkoušky v jeden den, protože je to neskutečně náročné. Pokud tito lékaři splní určité podmínky, do jisté míry tím nemocnice svůj podstav vyřeší. Nicméně je potřeba, aby každý rok nastoupilo ke studiu medicíny o 200 až 300 studentů více, než je tomu nyní.


  • narodil se v roce 1955
  • působí jako praktický lékař pro děti a dorost,
  • v roce 1994 byl poprvé zvolen do zastupitelstva města Chomutov, přičemž post obhájit v roce 1998, 2002 a 2006,
  • od roku 2002 do roku 2017 byl poslancem, od roku 2013 působil jako místopředseda Výboru pro zdravotnictví,
  • v letech 2000 – 2004 zasedal v krajském zastupitelstvu,
  • jeho manželka i syn jsou také lékaři

Médii stejně tak nedávno proběhla informace, že si pražské nemocnice stěžují na přemíru pacientů a požadují opět zavedení spádovosti. Cos i o jejich požadavku myslíte?

S tím nesouhlasím, i když jej částečně chápu. Nicméně byl by to krok zpět a potlačovalo by to svobodnou volbu lékaře či zdravotnického zařízení.

Pojďme zpět k místním problémům - v Ústeckém kraji umírá nejvíce lidí z celého Česka na rakovinu plic. Jak bojovat proti tomuto nelichotivému prvenství?

Musíme ještě stále zlepšovat životní prostředí, přičemž nesmím zapomenout zdůraznit, že v této oblasti toho bylo vykonáno už poměrně dost. Nejpodstatnější je nekouřit! Lidem se to možná nebude líbit, nicméně faktem je, že 90 % pacientů s karcinomem plic jsou kuřáci.

Můžete teď vyjmenovat několik věcí, které se povedlo prosadit, když jste působil jako poslanec, a jste na to právem hrdý?

Cením si toho, že jsme v minulém období zrušili poplatky a doplatky u lékaře a v nemocnicích. Snížili jsme ochranný limit za léky pro děti a seniory na 1000 Kč, resp. 500 Kč u starších 70 let. Také jsme zlepšili hospodaření zdravotních pojišťoven, např. VZP, v níž jsem byl členem správní rady. Nesmím zapomenout, že se zvýšila kvalita léčebné preventivní péče a v neposlední řadě jsme prosadili protikuřácký zákon.

V Chomutově kandidují do Senátu hned tři lékaři. Jak reagujete na obligátní výtky, že jakožto lékař nemůžete stíhat ještě tak významnou politickou funkci?

Ordinaci v období poslanecké činnosti jsem měl 4x – 5x v měsíci, převážně v pondělí, to totiž parlament nezasedal. Jako eventuální senátor bych se zařídil stejně – od úterý do neděle bych se tedy plně věnovat senátorské práci.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru