Blíží se komunální volby. V Jirkově kandiduje čtrnáct stran a hnutí. Volit se bude i senátor
Ilustrační foto
Chomutov

Jirkov - V pátek a sobotu 5. a 6. října se konají komunální volby, z nichž vzejdou nová vedení měst a obcí na následující čtyři roky. O hlasy Jirkovanů se uchází čtrnáct politických stran a hnutí, stejně jako před čtyřmi lety. Počet zastupitelů zůstává stejný jako v předchozích letech, z výsledků voleb tedy vzejde pětadvacet zástupců.

Hlasovací lístky dostanou lidé do schránek nejpozději do úterý 2. října. Pokud je někdo do této doby neobdrží, může si lístek vyzvednout v budově městského úřadu na náměstí Dr. E. Beneše. K dispozici budou také přímo ve volebních místnostech.

Jirkov je rozdělen na třináct volebních okrsků, na každý připadá jedna volební místnost. Zřízené jsou ve školách či školkách, v Březenci jde o prostory mysliveckého sdružení Muflon. Volební místnosti budou otevřené v pátek od 14 do 22 hodin, v sobotu pak od 8 do 14 hodin.

Jirkované budou volit i senátora

Společně s komunálními volbami se ve třetině okresů v republice konají také volby do Senátu. Týká se to i Chomutovska a tím pádem také Jirkova. O post senátora za Chomutovsko se utká celkem devět kandidátů z různých stran.

Senátní volby jsou dvoukolové. První kolo se koná společně s volbami do zastupitelstva, tedy v pátek a sobotu 5. a 6. října. Pokud v něm některý z kandidátů získá nadpoloviční většinu hlasů, je okamžitě zvolen.

Pokud tuto hranici nikdo nepřekročí, postupují dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů do druhého kola volby. To se bude konat následující víkend, tedy v pátek a sobotu 12. a 13. října. Voliči už budou moci vybírat jen ze dvou kandidátů a za senátora bude zvolen ten, který získá nadpoloviční většinu hlasů.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru