Odešel v neděli ráno. Poslední vlk z chomutovského zooparku zemřel
Vlk chovaný v chomutovském zooparku byl jedním z nejstarších vlků euroasijských ze všech evropských zoo. Foto: Zoopark Chomutov
Chomutov

Chomutov - Šestnáctiletý veterán vlka euroasijského chovaný v chomutovském zooparku došel na konec své vlčí cesty. V posledních dnech se zdravotní stav vlčího dědečka zhoršoval, proto ho v neděli ráno veterinářka za asistence chovatelů uspala.

Už dlouho se u vlka projevovaly klasické stařecké neduhy, v poslední době však přestal přijímat potravu. A to je vždy znamení nejhoršího. Nakonec museli chovatelé přijmout smutné, nicméně milosrdné rozhodnutí. „Vzhledem k jeho aktuálnímu stavu i věku bylo uspání jedinou možnou a správnou formou odchodu,“ říká hlavní zoolog zooparku Miroslav Brtnický.

Slova zoologa potvrzuje i veterinářka Vladimíra Habětínová, která u uspávání asistovala. „Je třeba upozornit, že vlk se dožil nadprůměrného věku, s čímž byla spojená i spousta zdravotních problémů,“ podotýká. Jak doplnila, vlk trpěl artrózou, měl potíže oběhového systému a poslední dobou se u něj projevovaly také poruchy metabolismu.

Veterinářka také jednoznačně odmítá spekulaci, že by zhoršený zdravotní stav zvířete mohl způsobit čtvrt roku starý incident, kdy se vlk zamotal do elektrického ohradníku. „To s tím nemá vůbec nic společného,“ reaguje okamžitě. „Vzhledem k jeho věku byla už předtím spíš otázka času, kdy se jeho zdravotní stav stane neúnosným.“

Přestože se v lidské péči vlci dožívají vyššího věku než ve volné přírodě, šestnáct let je i tak raritou. Podle databáze, kterou spolu sdílejí evropské zoologické zahrady, byl chomutovský vlk jedním z pěti nejstarších. Ve výběhu v posledních letech dožíval sám, protože další vlčí parťáky by vedle sebe nesnesl.

Výběh je nyní prázdný a vlci už se do něj určitě nevrátí. To ale neznamená, že tento druh zmizí ze zooparku nadobro. „Vlky budeme chtít chovat pořád,“ potvrzuje ředitelka Věra Fryčová. „Nejprve jim ale plánujeme v jiné části areálu vybudovat nový výběh, který bude větší a daleko lépe než ten současný bude splňovat potřeby a nároky pro chov vlků,“ prozradila.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru