VIDEO: Moderní technologie v kostele. Takhle se skenuje náhrobek, kopie se vyrobí na tiskárně
František Hůla z firmy 3Dees skenuje náhrobek Kryštofa z Karlovic. Nasnímaná data jdou přímo do počítače. Foto: Josef Dušek
Chomutov

Jirkov - Oblastní muzeum v Chomutově se společně s městem Jirkov pustilo do zajímavého projektu. Pořídí kopii unikátního náhrobku Kryštofa z Karlovic, který se nachází v kapli jirkovského kostela sv. Jiljí. A to pomocí moderních technologií.

Odborníci z firmy 3Dees se souhlasem památkářů i církve povrch náhrobku ze všech stran naskenovali a ze získaných dat vytvořili v počítači jeho věrnu předlohu. Z ní pak velký modelovací přístroj pracující na principu 3D tiskáren vytvoří pevný pískový model - kopii náhrobku. „Vystavena bude nejprve v chomutovském muzeu na výstavě, kterou chystáme právě o Kryštofu z Karlovic. Poté ho nastálo předáme na Červený Hrádek jako trvalou součást interiéru,“ vysvětluje pracovník muzea, autor výstavy a jirkovský historik Michal Bečvář

Podle památkářů je renesanční náhrobek v podobě klečícího rytíře jedinečný nejen osobností známého humanisty, ale také svým provedením. „Kamenická práce co do detailů výrazně převyšuje běžnou úroveň podobných památek v regionu,“ potvrzuje Vít Honys z Národního památkového ústavu. Navíc jsou na povrchu náhrobku zachované pozůstatky barevné výzdoby a zlacení. To byl mimochodem důvod, proč památkáři nepovolili původně zamýšlený otisk

Více o celé akci a projektu prozradil jeho iniciátor - pracovník muzea a jirkovský historik Michal Bečvář

Jak samotné skenování vypadalo?

Zabralo jen asi dvě hodiny. Ruční 3D skenery vypadají poměrně obyčejně, ale umějí zázraky. Pracovník firmy náhrobek nasnímal několikrát a z různých úhlů, celkem pořídil asi dvanáct skenů. Chtěli mít jistotu, že na žádném nebude chybět nějaký ohyb nebo drobnost. Počítačový program je pak dokáže na sebe navrstvit tak, aby daly dohromady věrný a plastický model. To už je náročnější práce, zabere několik dní. Porce dat, které musí počítač zpracovat, je totiž obrovská.

Co bude následovat dál?

Počítačový model pošlou do německé firmy, která má speciální modelovací přístroj. Funguje na principu 3D tiskárny, která podle počítačových dat dokáže vyrobit určený předmět. Ale zatímco v běžné malé 3D tiskárně si vyrobíte lžičku nebo těžítko na stůl, tenhle obří přístroj nám vytvoří zhruba dvousetkilogramovou kopii náhrobku. Bude z písku doplněného speciálním lepidlem, takže model bude pevný. Sám jsem na to moc zvědavý.

Trojrozměrná kopie náhrobku bude tedy hlavním exponátem na výstavě. Co s ní bude poté?

Předáme ji jako trvalou součást interiéru zámku na Červený Hrádek. Kde bude přesně umístěna, o tom se bude ještě diskutovat.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru