Seznamte se. Tohle je velbloudí slečna Odetka. Ke svému zvláštnímu jménu přišla opravdu kuriózním způsobem
Velbloudí slečna Odetka. Foto Miroslav Brtnický
Chomutov

Chomutov - Stádo velbloudů dvouhrbých v chomutovském zooparku se rozrostlo o jedno mládě. Malá slečna Odetka přišla na svět koncem května a jméno získala velice brzy a trochu kuriózně.

O narození velblouděte se totiž dozvěděli známí rodičů z Chomutova, kterým se tou dobou narodil syn Ota. „Jako dárek k narození syna jim kamarádi dali adopční list malého velblouda, a protože to je holka, dali mláděti ženskou obdobu jména Ota – Odeta,“ popisuje zajímavost s pojmenováním velbloudice ředitelka zooparku Věra Fryčová.

Mládě se narodilo 29. května, otcem je devatenáctiletý Kublaj přezdívaný Kuba a matkou o třináct let mladší Matilda. Ta v zooparku přivedla na svět už tři mláďata. Malá velbloudice je od začátku se stádem, takže všímaví návštěvníci ji mohli v minulých dnech ve výběhu vidět. „Pohybuje se samozřejmě hlavně s matkou, která se o mládě dobře stará,“ dodává k tomu vedoucí zoologie v zooparku Miroslav Brtnický.

Co teď mládě a celé stádo potřebuje nejvíc, je především klid. „Bylo by dobře, kdyby se návštěvníci pohybovali jen po oficiálních cestách a v žádném případě nechodili moc blízko ke kraji velbloudího výběhu,“ apeluje zoolog.

Už teď se předpokládá, že o malou slečnu bude v jiných zoologických zahradách velký zájem. „Není to sice vyloženě vzácný druh, přesto je odchovaná samice velblouda poměrně žádané zvíře,“ podotýká Brtnický.

Zoopark chová velbloudy dvouhrbé od roku 1999.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru