Obchodní inspekce provedla nejmasivnější kontrolu u dálnic v historii. Tak špatné výsledky nečekala!
Foto: ČOI
Chomutov

ČR - Zhruba 40 inspektorů České obchodní inspekce se zapojilo do jednodenní hromadné kontroly dálnice D1, ale také D5, D6 a D11. Akce začala ve stejný čas, aby se případně podnikatelé nemohli mezi sebou informovat.

Průměrně u 2 ze 3 kontrolovaných prodejců v restauracích a prodejnách s občerstvením a dalším doplňkovým zbožím na dálnicích zjistili inspektoři porušení zákona, ale zachytili také nevyhovující palivo Natural 95. „Tak masivní kontrolu dálnice D1 v jeden okamžik ČOI nikdy v minulosti neprovedla. Že průměrně dva ze tří kontrolovaných podnikatelů poruší zákon, jsme nečekali,“ říká ředitel inspektorátu pro Jihomoravský a Zlínský kraj Karel Havlíček, který akci koordinoval a dodává: „Akce měla svůj smysl a hodláme ji proto v budoucnu zopakovat.“

Do kontroly dálnice D1 se zapojilo zhruba 40 inspektorů České obchodní inspekce z inspektorátů v Praze, na Vysočině, z kraje Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského. Akci inspektoři zahájili na celém úseku naší nejvytíženější dálnice ve stejný okamžik, tedy v 11.00, ve středu 6. června 2018. K těmto inspektorům se přidali kolegové z Plzně a Hradce Králové, kteří také ve stejný čas zahájili kontroly na dálnicích D5, D6 a D11.

Celkem na všech zmíněných dálnicích Česká obchodní inspekce v jeden den provedla prakticky naráz 57 kontrol. Z toho 12 kontrol bylo zaměřeno na pohonné hmoty, ostatní na restaurace, prodejce rychlého občerstvení a doplňkového zboží.

Nevyhovující palivo bylo zjištěno na dálnici D1 u Průhonic, kde kvůli nadlimitnímu tlaku par Česká obchodní inspekce zakázala další prodej Naturalu 95, nařídila ekologickou likvidaci paliva a zahájila s prodejcem správní řízení.

Ve 45 případech zkontrolovali inspektoři restaurace a obchody na uvedených dálnicích. Jen v 15 z nich bylo vše v pořádku, u ostatních kontrol (30) inspektoři odhalili minimálně jedno porušení zákona. Nejvážnějším zjištěním bylo nesprávné účtování a poškození spotřebitele o 178 Kč v rámci jediného nákupu. Dále inspektoři odhalili dvojí ceny na prodejně u čerpací stanice.

Celkem bylo pravomocně uloženo zatím 15 pokut ve výši 20 500 Kč příkazem na místě, vážnější prohřešky budou řešeny ve správním řízení.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru