Aktivisté chystají několik akcí občanské neposlušnosti. Odpůrci uhlí se utáboří u Litvínova
Policisté na hraně lomu Bílina v roce 2017 při prvním Klimakempu. Foto: Oldřich Hájek
Chomutov

Mostecko – Klimatický kemp proti fosilním palivům se letos uskuteční od 27. června do 1. července v Louce u Litvínova. Informovalo o tom uskupení Limity jsme my. Vloni se aktivisté utábořili u Jiřetína a během klimakempu pronikli do dolu Bílina.

První tři dny kempu budou na pořadu vzdělávací přednášky a workshopy zaměřené na otázky energetiky a hledání alternativ k fosilním palivům. V letošním roce bude vzdělávací část kempu změřena na téma nerůstu, upozornili organizátoři.

Během takzvaného akčního víkendu se navíc odehraje několik protestů proti těžbě a spalování uhlí. Takzvané odvážné akce občanské neposlušnosti mají být nenásilného charakteru. Je pravděpodobné, že jejich cílem bude proniknout do některé těžební či elektrárenské infrastruktury a dočasně omezit její provoz.

Důvody konání Klimakempu 2018 podle organizátorů

„Situace v České republice nás opět nutí přikročit k akci. Česká republika neustále provozuje flotilu starých uhelných elektráren, které slouží pouze pro výrobu elektřiny na vývoz do zahraničí a jsou zdrojem velkých příjmů pro uhlobarony. ČEZ nadále pokračuje ve svém plánu rozšířit těžbu hnědého uhlí na dole Bílina i za hranicí limitů těžby, které vláda prolomila v roce 2015. Zásadní debata o změnách klimatu, které ohrožují naší společnou budoucnost, a přechodu na čistou a spravedlivou ekonomiku prakticky neprobíhá. Inspirováni akcemi hnutí za klimatickou spravedlnost jsme se i my rozhodli postavit těžbě a spalování uhlí,“ vysvětluje uskupení Limity jsme my v materiálu rozeslaném v noci z neděle na pondělí novinářům.

Psali jsme v roce 2017

AKTUÁLNĚ OBRAZEM: Aktivisté se navlékli do kombinéz a demonstrovali na hraně uhelného doluAKTUÁLNĚ OBRAZEM: Aktivisté se navlékli do kombinéz a demonstrovali na hraně uhelného dolu

OBRAZEM: Stovka aktivistů pronikla do uhelného dolu a zastavila těžbu

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru