V Jirkově mají zářící kruhový objezd, jeho středobodem je Padlý květ
Díky bodovému podsvícení vytváří dřevěná skulptura na kruhovém objezdu kouzelnou atmosféru. Foto: MěÚ Jirkov/Josef Dušek
Chomutov

Chomutov – V Jirkově mají zářící kruhový objezd. Narazíte na něj u zdejší základní umělecké školy, už je kompletně dokončený včetně veškeré výzdoby. A je k nepřehlédnutí.

Kamenitý povrch středové vyvýšené části doplnili zahradníci drobnými keři a dvěma stromy. Prvním je kulatý akát, druhým pak převislá třešeň. Prostředku vévodí dřevěná skulptura od sochaře Milana Bezaniuka, nově zespoda osvícená bodovými světly. Jde o kmen habru, který vyrůstal v zámeckém parku. „Je odhadem tři sta let starý, opravdová rarita,“ říká umělec, který kmen dotvořil při jednom z dřívějších sochařských sympozií v Boleboři. Dal mu název Padlý květ. „Je to symbol. Kmen už je mrtvý, ale stále zůstává připomínkou toho, co je v přírodě možné,“ vysvětluje.

Podsvícení bylo připravené již se stavbou kruhového objezdu, zapojilo se až během května při finálních úpravách objezdu. A výsledek je opravdu kouzelný. „Vytváří příjemnou, až středomořskou atmosféru,“ pochvaluje si místostarostka Dana Jurštaková.

Podsvícení na kruhovém objezdu se zapíná díky soumrakovému čidlu společně s veřejným osvětlením. To je ale rozdělené do několika částí, z nichž každá má vlastní čidlo. Proto je možné, že lampy ve Svojsíkových sadech už svítí, ale blízký kruhový objezd se rozsvítí až později. Záleží na tom, jak na konkrétní čidlo dopadá světlo.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru