Nové trolejbusy a autobusy jsou tady! Poslední starý vůz vyjede do ulic na konci června
Jeden z posledních trolejbusů, který výrobce přivezl, byl ještě na přívěsu a sjel z něj před zraky zástupců měst. Foto: MěÚ Jirkov/Josef Dušek
Chomutov

Chomutovsko - Města Chomutov a Jirkov v letošním roce zásadně obnovují vozový park trolejbusů a autobusů městské hromadné dopravy. Celkem dopravní podnik pořídí 30 nových vozidel (15 trolejbusů a 15 autobusů) za 274 milionů korun. Nové vozy v těchto dnech postupně najíždějí do dopravního podniku a některé už se objevily i v ulicích měst. Podívat se na nové autobusy a trolejbusy bylo ve středu také vedení Chomutova a Jirkova.

Staré trolejbusy, z nichž většina má za sebou více než 24 let provozu, nahradí 5 nových dvanáctimetrových vozidel a 10 kloubových vozidel dlouhých 18 metrů. V Chomutově a Jirkově začne jezdit také 10 nových autobusů s pohonem na stlačený zemní plyn za 65 milionů korun. Devět autobusů bude krátkých (12 metrů) a jeden bude kloubový (18 metrů). V lednu 2020 přibude do obnoveného vozového parku dalších 5 autobusů (tři 12ti metrové a dva kloubové).

1705bus

Jeden z nových trolejbusů.   Zdroj: facebook/město Chomutov

Moderní nízkopodlažní vozy jsou vybaveny plošinu pro vozíčkáře, vnitřním informačním systémem na LCD panelech, kde se zobrazí průběh linky po zastávkách, tarifní zóny, čas a další doplňující informace. Infopanely mohou využít města také k informování občanů. Ve vozidlech je zabudovaný i kamerový systém u všech dveří a na stropě, včetně couvací kamery. Novinkou je nové barevné provedení karoserie vozidel v modro – bílé se stříbrným pruhem.

Část z nové flotily dopravního podniku už můžete vídat v chomutovských a jirkovských ulicích v těchto dnech. Poslední starý trolejbus odjede závěrečnou jízdu 30. června, pak už budou v Jirkově i Chomutově jezdit jen samé nové vozy. Jeden starý trolejbus, který je v relativně nejlepším stavu, dopravnímu podniku zůstane jako historické vozidlo, bude postupně opraven a využíván pro příležitostné „historické“ jízdy v rámci různých akcí.

1705bus3

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru