Co bude s tunami jahod na polích? Zemědělská firma je bez peněz
Pole u Nemilkova v loňském roce. Foto: archiv
Chomutov

Ústecký kraj – V pěti lokalitách v Ústeckém kraji začnou za pár dní dozrávat jahody, jejichž osud není v tuto chvíli jasný. Zůstanou tam ležet? Začne je někdo sklízet jako v předešlých letech?

Společnost Farm Fruit je totiž v insolvenčním řízení, před rozhodnutím o úpadku. Insolvenční řízení bylo zahájeno 27. dubna letošního roku. Insolvenční návrh podaný téhož dne doslova říká: „Podnikatelská činnost dlužníka spočívala zejména v pěstování ovoce a zeleniny s následným prodejem odběratelům. Za účelem realizace zemědělské výroby dlužník sjednával mj. nájemní smlouvy a smlouvy o úvěru, přičemž finanční prostředky naposledy investoval zejména do pěstování jahod. Tyto plodiny dlužník však již nebude schopen dopěstovat a sklidit, jelikož mu byly vypovězeny nájemní smlouvy a smlouva o úvěru a dále se dostal do platební neschopnosti zejména z důvodu dosud nevrácených odpočtů za DPH.“

Společnost ještě vloni pěstovala jahody na pěti plantážích v Ústeckém kraji, kde se prováděl jejich samosběr. Pole s jahodami jsou u Žiželic, Nemilkova, Hudcova, Cítolib a Droužkovic.

Redakce v tomto týdnu navštívila pole ležící mezi Nemilkovem a Havraní. Nenacházela se tam žádná zemědělská technika, mezi řádky s jahodami prorůstá řepka. Část pole přikrytá kvůli postupnému dozrávání je znovu odkrytá, s potrhanými plachtami.

Další vývoj insolvenčního řízení a dění na plantážích budeme sledovat. Samosběr obvykle začínal na přelomu května a června a trval až do poloviny července.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru