Zámecký park je plný lučních květin i narcisů, stromy jsou po velké prořezávce
Rozkvetlá zámecká zahrada. Foto: Město Klášterec nad Ohří
Chomutov

Klášterec nad Ohří - V zámeckém parku se pořád něco děje. Teprve před pár dny zde skončila největší prořezávka stromů od roku 2013, kdy několik desítek stromů bylo odborně ošetřeno a výchovné a hlavně zdravotní řezy pomohly zvýšit bezpečnost návštěvníků parku zejména v okolí cest.

"Pokáceny bohužel musely být dva suché javory u zdi směrem od brány k zámeckému rybníku a u lapiny jasanolisté vedle cesty od hlavní brány k řece byla nainstalována vazba, aby se zabránilo jejímu rozlomení. U vzrostlého javoru mléče u Ohře za slepým ramenem řeky musela být stará vazba vyměněna za novou, neboť již docházelo k jejímu zarůstání. Dokončen je také řez tisových skupin, které je třeba udržovat v určené výšce, aby nedocházelo k zarůstání průhledů a cest. Tím je dokončena hlavní údržba keřových skupin, která průběžně probíhala v parku od loňského roku," říká Libor Kocáb z odboru místního hospodářství.

Dále byl v horní části parku dokončen jarní úklid listí, v dubnu ještě proběhne kontrola a čištění skalních partií. Při té budou odstraněny uvolněné kameny a zkontrolovány nebezpečné převisy. Do parku se již vrátily opravené a natřené lavičky a postupně je obnovována květinová výzdoba na záhonech kolem kašny. Na vytyčených naučných dendrologických okruzích v parku budou vyměněny poškozené nebo nečitelné cedule označující nejvýznamnější stromy. Návštěvníky určitě potěší, že jména stromů na nových cedulích jsou vyvedena větším písmem, takže budou snáze k přečtení.

Práce v parku zmíněnými činnostmi ani zdaleka nekončí, blíží se zahájení sezóny - sekání trávy, i letos bude pokračovat boj s křídlatkou, proběhne výchovná prořezávka nových výsadeb a o nátěrech zábradlí, opravách zdí a mnoha dalších pracích ani nemluvě. I letos si návštěvníci užijí nejen výjimečnost bohatého dendrologického sortimentu parku či krásu romantických zákoutí a výhledů na řeku, zámek a okolní krajinu, ale zejména v květnu a červnu pak bude stát za to i procházka kolem druhově bohatých luk tvořených směsí lučních květin a travin. Na těchto loukách můžete najít devaterníky, jahodníky, jestřábníky, různé druhy jetele, kontryhele, kopretiny, mateřídoušky, rozrazily, řebříčky, sedmikrásky a mnohé jiné rostliny doplněné typickými travinami (jílky, bojínky, lipnicemi, kostřavami, psinečky a podobně). Určitě také již nikoho nepřekvapí kontrast těchto květnatých luk s vysokými květinami a travinami a nakrátko sekaných trávníků, jehož cílem je vrátit anglickému parku jeho původní "divoký" ráz a roztříštit jednolitost udržovaných ploch. To vše a k tomu množství motýlů a ptáků navázaných na tyto louky a na celý park pak určitě potěší nejen botaniky, dendrology, ale i "obyčejné" milovníky krásné přírody.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru