Hladina Nechranické přehrady bude celý tento rok velmi nízko
Surfař na Nechranicích. Ilustrační foto Libor Želinský
Chomutov

Kadaňsko, Žatecko – Hladina Nechranické přehrady, největší vodní plochy v severních Čechách, v těchto dnech výrazně klesá. A velmi nízko bude i po celou letošní turistickou sezonu. Vodohospodáři přehradu odpouštějí záměrně, protože na vodním díle a v okolí má proběhnout hned několik větších prací stavebního nebo také i archeologického charakteru.

„V současnosti je výška hladiny na hodnotě 266,5 metru nad mořem. Podle našich výpočtů potřebujeme snížit hladinu až na kótu 265 metrů nad mořem. Pak budou moci všechny práce proběhnout,“ upřesnil v pondělí na dotaz naší redakce Jan Svejkovský, mluvčí Povodí Ohře.

Vypouštění přehrady přitom už několik týdnů probíhá a hladina je už nyní pod obvyklým stavem. Jinak běžně na přelomu zimy a jara bývá ve stavu kolem 268-269 metrů, vysvětlil Jan Svejkovský. Záleží i na vydatnosti srážek a sněhové pokrývky v předchozím období a dalších vlivech. Pokud bychom vycházeli z čísla 269, znamená to, že hladina v přehradě klesne před začátkem letošního léta o čtyři metry proti stavu, na který jsou lidé zvyklí.

Nízký stav bude trvat celou letošní letní sezonu

Odpouštění vody z přehrady má skončit přibližně v polovině května, pak se rozběhnou potřebné práce. „Budou se opravovat krajní pole bezpečnostního přelivu i spáry opevnění hráze. Dokončovat se budou i práce pro záchranný archeologický výzkum. Takhle nízká hladina na Nechranicích není běžná. Snažili jsme se sloučit všechny připravované akce do jednoho období, aby mohly probíhat najednou a omezení rekreační sezóny bylo co nejkratší,“ vysvětlil Jan Svejkovský.

Nízký stav vody by měl trvat celou letošní letní sezonu. Pro příští rok by se měla přehrada už zase vrátit k obvyklé výšce hladiny. Nechranická přehrada je největší vodní plocha v severních Čechách a pátá největší v celé ČR. Z nádrží v celé střední Evropě má nejdelší sypanou hráz o délce přes tři kilometry. Vodní plochu využívají rybáři, jachtaři, surfaři, milovníci koupání a kempování. Každý rok přehradu navštíví tisíce rekreantů. Postavena byla v letech 1961-1968.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru