Chomutov - Skoro sedmánct lidí se na konci května "pralo" o jedno volné místo na Chomutovsku, alespoň podle statistik úřadu práce. V předešlém měsíci tu bylo 10,2 procenta lidí bez práce, což je sice meziměsíční mírný pokles, přesto okres zůstává mezi nejhoršími v republice. Podíl nezaměstnaných osob v ČR činil k posledníku květnu 6,4%.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo všech 77 regionů - největší pak okres Jindřichův Hradec (o 14,3 %), Prachatice (o 14,2 %), Jeseník (o 12,2 %), Písek (o 11,1 %), Jičín (o 10 %), Chrudim a Trutnov (shodně o 9,9 %).

„Situaci na pracovním trhu ovlivňuje především rostoucí ekonomika a také doznívající nástup sezónních prací ve stavebnictví a zemědělství, dále pak ve službách, lesnictví, těžbě, potravinářství, lázeňství či turistickém ruchu," říká Kateřina Sadílková, pověřená řízením ÚP ČR a dodává: „V tomto ročním období nezaměstnanost obvykle klesá, ovšem květnová čísla stojí za pozornost - počet uchazečů o zaměstnání byl nejnižší od června 2009, kdy jich ÚP ČR evidoval 463 555."
V nadcházejících měsících budou zaměstnavatelé nabírat další pracovníky a nezaměstnanost tak bude s největší pravděpodobností ještě klesat.

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době celorepublikově pět uchazečů. Z toho nejvíce v okresech Bruntál (20,9), Karviná (17,3), Chomutov (16,8), Ústí nad Labem (15,2), Most (13,6) a Hodonín (12,3).

"Zaměstnavatelé měli v květnu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, kováře a nástrojáře, kamnáře, montážní dělníky, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy či obsluhu pojízdných zařízení. Dále hledali prodavače, kuchaře, řemeslníky, stavební dělníky, pracovníky v administrativě, ve zdravotnictví i sociální oblasti, číšníky, servírky, šičky, obchodní zástupce, operátory call center nebo uklízeče. Přednost dávají zaměstnavatelé proškoleným specialistům s praxí," uvedla mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha-východ (2,9 %), Prachatice (3,4 %), Benešov a Rychnov nad Kněžnou (shodně 3,5 %), Rokycany (3,6 %), Pelhřimov a Mladá Boleslav (shodně 3,8 %). Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázalo 31 regionů. Nejvyšší byl v okresech Most (12,1 %), Ústí nad Labem (11,5 %), Karviná (11,4 %), Bruntál (11,1 %), Ostrava – město (10,5 %), Chomutov (10,2 %), Děčín a Sokolov (shodně 9 %).

Vývoj nezaměstnanosti v Ústeckém kraji

Okres Míra nezaměstnanosti květen Míra nezaměstnanosti duben
Děčín 9,0 9,6
Chomutov 10,2 10,4
Litoměřice 8,0 8,4
Louny 8,6 9,0
Most 12,1 12,3
Teplice 8,1 8,3
Ústí n.L. 11,5 11,8
Kraj celkem 9,7 10,0

Zdroj: Úřad práce ČR

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru