Dům v Ervěnicích je kvůli dluhům bez tepla. Město pomůže 80letému starousedlíkovi a chce jednat s majiteli bytů
Dům čp. 1132 – 1133 v ulici K.H.Máchy, který je kvůli dluhům odpojený od tepla a teplé vody. Foto MěÚ/Josef Dušek
Chomutov

Jirkov – Dům se 24 byty v Nových Ervěnicích v Jirkově byl před několika dny odpojen od tepla a teplé vody. Důvodem jsou statisícové dluhy. Místostarostka Jirkova Dana Jurštaková se chce teď setkat s majiteli bytů. Město se totiž obává, aby se z činžáku nestala vybydlená ruina.

„Chci slyšet, jak budou majitelé postupovat dál, jak se chtějí o dům postarat,“ říká místostarostka. Jak podotkla, je ochotná hledat s nimi i řešení kritické situace. „Na druhou stranu je třeba říci, že dům se dostal do dluhů právě kvůli bezohlednosti některých těchto vlastníků,“ dodává.

Dům se čtyřiadvaceti byty je kompletně v soukromém vlastnictví. Bohužel jde často o majitele, kteří nebydlí v Jirkově, někteří ani v České republice. Většina z nich do bytů stěhuje sociálně slabé nájemníky, navíc za ně neplatí zálohy na energie a neodvádí ani peníze do společného fondu oprav. Dluhy tak narostly do statisícových částek, a po mnoha jednáních a odkladech došlo na nejhorší. Ve středu 14. března zastavila společnost ČEZ Teplárenská přívod teplé vody, o dva dny později dům „odstřihla“ také od tepla.

Město se v souvislosti s tím rozhodlo pomoci osmdesátiletému seniorovi, který v domě bydlí. Také on je vlastníkem bytu, ale na rozdíl od jiných ho nikomu neprodal, žije v něm a za vše řádně platí. „Žije tam už padesát let a ve svém bytě chtěl i přes všechny problémy dožít. Bohužel, tahle situace už je neúnosná. Neměl by doplatit na to, co zavinili spekulanti,“ je přesvědčená Jurštaková.

Ještě před „odstřižením“ domu od tepla proto lidé ze sociálního odboru a bytové komise začali jednat o přidělení náhradního bytu. „Našli jsme vhodný byt v domě s pečovatelskou službou. Senior se tam byl už podívat i se svou rodinou a s přestěhováním souhlasil,“ prozradil vedoucí odboru školství a sociálních věcí Karel Bernt. O přidělení bytu rozhodnou definitivně radní na svém pondělním zasedání.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru