Plánujete letní dovolenou? Vyřiďte si včas doklady, vyhnete se zbytečným frontám
Ilustrační foto: Pixabay.com
Chomutov

ČR - Plánujete letní dovolenou v zahraničí a nemáte platný cestovní pas? Požádejte o vydání nového cestovního pasu včas a nenechávejte podání žádosti až do doby před letní turistickou sezónou. Vyhnete se tak zbytečným frontám na úřadech, ušetříte čas, nervy a peníze.

Za vydání cestovního pasu ve lhůtě 30 dnů zaplatíte správní poplatek 600 Kč, u dětí mladších 15 let 100 Kč. Pokud jste nestačili jste podat žádost o vydání cestovního pasu ve lhůtě 30 dnů, můžete podat žádost ve zkrácené lhůtě 6 pracovních dnů. Počítejte s vyšším správním poplatkem 4.000 Kč, u dětí mladších 15 let 2.000 Kč. Za tento poplatek obdržíte plnohodnotný cestovní pas se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji.

Od 1. 7. 2018 dojde ke změnám ve lhůtách a výši správních poplatků. Máte-li platný cestovní pas, zkontrolujte si, do kdy platí. Hodláte-li cestovat mimo Evropskou unii, zjistěte si u velvyslanectví daného státu, jakou minimální dobu platnosti cestovního pasu cizí stát vyžaduje. Požadovaná minimální doba platnosti cestovního pasu může být například 6 měsíců ode dne vstupu nebo vycestování z území cizího státu. Zjistěte si, zda je ke vstupu a pobytu na území daného státu třeba vízum.

Nestačili jste si vyřídit cestovní pas a cestujete v rámci EU?

K cestám do států EU můžete jako cestovní doklad použít občanský průkaz. Rovněž lze občanský průkaz použít i k cestování do těchto států: Norsko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Island, Albánská republika, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Gruzie, Makedonská republika, Moldavská republika, Srbská republika. I dítě mladší 15 let může cestovat do těchto států na občanský průkaz.

Zdroj: OSČ MV

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru