Jirkov - Už téměř dva roky chodí zástupci jirkovské radnice několikrát do měsíce na kontroly do bytů v problémových lokalitách. Vytvářejí tím jakýsi tlak na problémové nájemníky. Při kontrolách se řeší různorodé záležitosti - od úklidu, přes záškoláctví až třeba po nepřihlášené osoby v bytě.

„S kontrolami jsme začali v květnu 2016 a je to pravidelná akce. Při každé kontrole navštívíme tak osm bytů,“ potvrzuje místostarostka Dana Jurštaková, která se kontrol zúčastňuje. Do problémových lokalit chodí společně s pracovnicemi sociálního odboru, úřadu práce a také strážníky.

Při pochůzkách navštěvují konkrétní byty. Především je to v Nových Ervěnicích, ale také na horních sídlištích. Na některé problémové sousedy upozorňují lidé ze Sdružení vlastníků jednotek, jindy je rodina v hledáčku sociálního odboru například kvůli záškoláctví.

Jak Dana Jurštaková podotýká, kontroly jsou především tlakem na problémové rodiny. „Chodíme a ptáme se, zda už si sehnali práci, proč nechodí jejich dítě do školy, občas zjistíme, že jsou v bytech nehlášené osoby nebo nepřihlášený pes,“ jmenuje místostarostka namátkou témata návštěv.

Zároveň mají pochůzky ukázat slušným lidem z okolí, že městu není situace lhostejná. Což je přesně to, čeho si lidé ze zmíněných lokalit považují. „Tyhle kontroly jsou rozhodně vítaná věc. Spousta problémových nájemníků si z toho možná nic nedělá, ale my vnímáme jako plus, že to není městu jedno a snaží se s tím něco dělat,“ říká Šárka Rácová, předsedkyně SVJ jednoho z domů v Šimkově ulici.

Kontroly probíhají jednou za čtrnáct dní, v létě dokonce každý týden. A také místostarostka ví, že s některými problémovými obyvateli kontroly nehnou. „Někde začnou alespoň rychle uklízet, když nás vidí přicházet. K jiným ale můžeme chodit týden co týden a je to pořád stejné,“ říká. Přesto nemá Dana Jurštaková pocit marné práce. „Všichni víme, že je potřeba zásah ze strany zákonodárců. My ale chceme slušným lidem pomáhat hned a jak je v našich silách. S kontrolami nepřestaneme,“ dodává.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru