Velká přestavba křižovatky nad Tescem v Jirkově začne už v dubnu. Takhle zkomplikuje dopravu
Stavbyvedoucí Michal Schilinger vysvětluje u plánu, kudy povedou obchůzné trasy okolo křižovttky. Foto Josef Dušek
Chomutov

Jirkov - Nejfrekventovanější křižovatka v Jirkově se změní. Bude ale potřeba ji na tři měsíce uzavřít, protože přestavba by nemohla probíhat za provozu. Doprava ve městě se tím zkomplikuje. Chystají se objížďky, místo trolejbusů budou jezdit autobusy. 

Přestavovat se bude křižovatka ulic Dvořákova a Vinařická nad hypermarketem Tesco, kde vznikne kruhový objezd. Začne se 1. dubna a práce jsou naplánovány do konce června. Po celou dobu bude křižovatka ze všech stran zavřená.

Přestavba křižovatky zkomplikuje dopravu. Křižovatku nebude možné projet, zákazové značky však budou až těsně u její hranice. Zachovaný tak bude vjezd na čerpací stanici Benzina, k Tescu, na parkoviště u domů ve Smetanových sadech a otevřená bude také odbočka z Vinařické ulice do ulice Na Stráni (kolem fotbalového hřiště).

Objízdné trasy jsou dvě - od křižovatky s Ervěnickou ulicí mohou řidiči jet dolů směrem k autobusovému nádraží a do centra města nebo nahoru Palackého ulicí a dále kolem Nového Březence a Žižkovou ulicí do Studentské. V opačném směru je to podobné.

Trolejbusy nahradí autobusy, přestupovat se bude na Písečné

Uzavření křižovatky během její přestavby se dotkne také městské hromadné dopravy. Trolejbusové linky nahradí na území Jirkova autobusy s objízdnou trasou. Dopravní podnik nastavil režim speciálně pro Jirkov. Autobusy budou svážet Jirkovany na Písečnou, odkud budou dál pokračovat klasickou trolejbusovou linkou 340 nebo 341 po Chomutově. Při cestě do Jirkova to bude podobné - trolejbusy budou končit na Písečné a cestující přestoupí na autobus.

Náhradní autobusová doprava bude jezdit v půlhodinových intervalech tak, aby navazovala na trolejbusové spoje. „Na Písečné budou mít cestující vždy pět minut na přestup do trolejbusu nebo naopak z trolejbusu do autobusu při cestě do Jirkova,“ potvrdil ředitel Dopravního podniku měst Chomutova a Jirkova Petr Maxa.

Proč je nutné přestupovat a autobusy prostě nekopírují celou trasu linek? Důvody jsou dva. Dopravní podnik především nemá tolik autobusů, aby plně nahradily trolejbusy obsluhující linky 340 a 341. A navíc jde o náhradní dopravu ryze pro Jirkov a není důvod, proč by po Chomutově neměly jezdit trolejbusy.

Náhradní autobusy budou začínat na zastávce Horník, pojedou přes autobusové nádraží, okolo základní umělecké školy a pak přes Nové Ervěnice. Na zastávkách budou samozřejmě včas vylepeny provizorní jízdní řády. Úplně zavřená bude zastávka Dvořákova (nad Tescem), náhradní autobusy pak nebudou zastavovat ani na stanici Hrdinů (u Penny Marketu), protože jejich cílová zastávka bude na Písečné, tedy jen malý kousek odtud.

Objízdnou trasu mají naplánovanou také autobusové linky, tedy čísla 301 a 310. Ty budou zavřenou křižovatku objíždět přes Žižkovu ulici směrem k Novému Březenci a pak dolů Palackého ulicí až ke křižovatce s Ervěnickou ulicí, kde už se napojí na obvyklou trasu.

Náhradní doprava potrvá během celé přestavby křižovatky, tedy od 1. dubna do 30. června.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru