Takhle přežívají mrazy zvířata. Tuleni jsou pod ledem, slonům mažou ošetřovatelé uši
Buvolici Jitku v zooparku kvůli rampouchům z legrace přejmenovali na buvola ledního. Tuleni zalézají před mrazem pod led. Foto: zoopark/Václav Brožka, Todor Stojanov
Chomutov

Ústecký kraj – Buvol s rampouchy u tlamy, tuleň pod ledem. Podkrušnohorský zoopark zveřejnil v uplynulých dnech na svém facebooku několik fotek zvířat, která stejně jako lidé bojují se současným mrazivým počasím.

Buvolici Jitce se i během krátké procházky na mrazivém vzduchu vytvořily u tlamy rampouchy. Lidé zvíře v diskusi na facebooku litovali, ale pracovníci zooparku je uklidnili, že Jitka si procházky užívá, je venku jen krátce a pak se hned zachumlá uvnitř stáje do sena. Tuleni se pro změnu před mrazy schovávají pod ledem ve svém bazénku. Pod ledem vydrží i půl hodiny a je tam dokonce tepleji než nad vodou. 

Mrazům se přizpůsobil také režim v ústecké zoo. Některá zvířata chodí do venkovních expozic jen během úklidu vnitřních prostor. Choulostivé druhy, což jsou v horní části zoo například samice nosorožce tuponosého Zamba nebo tapír čabrakový Mekong, ven nechodí vůbec. Slonům indickým Kale a Delhi se mažou ušní boltce, aby se předešlo omrzlinám.

Do tepla se schovávají i tučňáci

Současné mrazy nesvědčí kupodivu ani tučňákům, které si spousta lidí spojuje s krajinou věčného sněhu a ledu, ale není to tak jednoznačné. „Našich deset jedinců pochází z Anglie, kde zimy nejsou tak mrazivé jako u nás, a tudíž jsme počítali s jakýmsi zimováním,“ vysvětluje zoolog Lukáš Ševcovic. Tučňáci snášejí teploty kolem 0°C bez problému. Při aktuálních mrazech kolem -10°C sami zalézají přes noc i přes den do vnitřní ubikace, kde se udržuje teplota těsně nad bodem mrazu. "I ve vnitřní expozici mají k dispozici bazén, který využívají převážně přes noc. Velký venkovní bazén, ve kterém je mohou sledovat návštěvníci, je stálé průtočný, a tudíž nemůže zamrznout, a tak si i při nízkých teplotách jde nějaký ten odvážlivec přes den zaplavat, ale většina se zdržuje uvnitř a probíhá spíše takové střídání,“ zakončuje Lukáš Ševcovic.

Ústecká zoo chová i druhy, které žijí v chladných severských oblastech či vyšších nadmořských výškách, takže pro ně současné počasí nepředstavuje žádný problém. Jsou těmto podmínkám přizpůsobeny, ať již hustou a huňatou srstí jako tomu je například u irbisů, rosomáků či pand červených, nebo silnou vrstvou podkožního tuku, což jsou třeba tuleni obecní.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru