Krajská zdravotní představila deset nových sanitek, dvě budou v Chomutově
Nové sanitky pro zdravotnickou dopravní službu. Foto: KZ
Chomutov

Chomutov, Ústecký kraj – Společnost provozující pět největších nemocnic v Ústeckém kraji představila v Chomutově deset nových sanitních vozidel pro Zdravotnickou dopravní službu Krajské zdravotní, které nahradí vozy nevyhovující současným potřebám pro přepravu nemocných osob a provozu na pozemních komunikacích.

"Pořízení deseti sanitních vozů za jedenáct milionů korun je ve světle téměř 1,5 miliardy v investičním plánu pro letošní rok akcí menší, ale je třeba říci, že je akcí viditelnou. Zlepšování podmínek pro přepravu pacientů považuje Krajská zdravotní za důležité," poznamenal generální ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala.

Krajská zdravotní uzavřela rámcovou smlouvu na dodávku celkem 40 sanitních vozů za období čtyř let. Celková cena 10 sanitních vozů Fiat Ducato Light, vzešlá z veřejné soutěže, činí 11 355 050 Kč včetně DPH, kdy jeden vůz stál 1 135 505 Kč. V ceně je rovněž zahrnuta zdravotnická výbava, jako jsou například nosítka Medirol, infarktové křeslo Medirol Clubman nebo tři sedačky s tříbodovým bezpečnostním pásem.

Nové sanitky se od současných liší tím, že mohou převézt až pět osob najednou. Větší počet sedadel je výhodou pro doprovod převážených nemocných, úhrada za převoz od pojišťoven je pouze pro čtyři přepravované osoby v jednom sanitním vozidle.

Pět aut získá zdravotnická dopravní služba v Ústí nad Labem, dvě v Teplicích, dvě v Chomutově a jeden vůz dostane oddělení zdravotnické dopravní služby v Lounech.

Krajská zdravotní prvních devět sanitních vozidel v rámci obnovy autoparku pořídila již před dvěma lety. Šlo o sedm vozů Fiat Ducato a dva automobily Volkswagen Transporter se zástavbou upravenou pro přepravu nedonošených a patologických novorozenců.

2402sanitky2

Předseda představenstva Krajské zdravotní Jiří Novák. Foto: KZ

Nové sanitní vozy nejenže obnoví vozový park Krajské zdravotní, kdy průměrné stáří vozů je třináct let, ale také nabídnou přepravovaným pacientům lepší komfort při cestování, jako je například větší prostor, nižší hlučnost auta nebo lepší teplotní pohodlí (klimatizace, vytápění).

Zlepší se také pracovní podmínky pro řidiče a posádku zdravotnické dopravní služby. Měsíčně najedou řidiči se sanitními vozidly při přepravě pacientů v průměru 2 600 kilometrů (bráno na jedno vozidlo).

Krajská zdravotní ve všech pěti nemocnicích nyní disponuje celkem 63 sanitními auty určenými pro zdravotnickou dopravní službu, v níž pracuje 93 zaměstnanců.

Zdravotnická dopravní služba, kterou v současné době společnost provozuje, byla založena 1. dubna 2013 a zajišťuje převozy nemocných na základě příkazu k zdravotnickému transportu vystaveného ošetřujícím lékařem.

Krajská zdravotní zdravotnickou dopravní službu převzala od Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje, která ji provozovala pod názvem Doprava nemocných, raněných a rodiček. Výjimkou je zdravotnická dopravní služba v Chomutově, která je samostatně provozována již od 1. února 2004.

Zdravotnická dopravní služba Krajské zdravotní má v Ústeckém kraji celkem pět stanovišť, v Děčíně, v Ústí nad Labem, v Teplicích, v Chomutově a v Lounech, kde je odloučené pracoviště (ulice Rybalkova, Louny). Hlavní dispečink Zdravotnické dopravní služby KZ je v ústecké Masarykově nemocnici, jeho provoz je zajištěn po 24 hodin.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru