Tušimice / Prunéřov – Profesionální hasiči z elektráren Tušimice a Prunéřov absolvovali během loňského roku 213 výjezdů. Tušimičtí vyjížděli v 62, prunéřovští pak v 151 případech. V rámci Integrovaného záchranného systému Ústeckého kraje (IZS) zasahovali třináctkrát.

hasiči112

„Na nehodovosti se hodně podepsala třináctka"

„Kolegové z Tušimic zasahovali v rámci IZS šestkrát, prunéřovští měli o jeden výjezd více," říká Luboš Lorenz, velitel Pobočné stanice požární ochrany Elektráren Tušimice a Prunéřov. Jak dodal, v případě nehodovosti se na statistice tradičně podepsala silnice 1/13 v sousedství Elektráren Prunéřov, silnice vedoucí z Kadaně do Chomutova kolem Nechranické přehrady a také zadní komunikace kolem prunéřovské jedničky. „Požáry jsme například pomáhali likvidovat v Prunéřově a Kadani, kde plameny zachvátily obytné domy, vyjížděli jsme i k hašení travního porostu a jednou se jelo i do Klášterce nad Ohří na požár tzv. Korei," doplnil velitel hasičů.

„Řešily se i pracovní úrazy"

Technickou a technologickou pomoc poskytovaly hasičské jednotky v 57 případech. Tušimičtí tak mají na svém kontě 23 a prunéřovští 34 zásahů. Předzdravotní pomoc poskytovali elektrárenští hasiči ve třinácti případech. Jednalo o náhlé nevolnosti na pracovišti, ale bohužel i pracovní úrazy zaměstnanců dodavatelských firem a také ošetření účastníků dopravních nehod. Zatímco v Tušimicích měli pouze tři dohledy nad prací s otevřeným ohněm, v Prunéřově jich bylo dvaadvacet.

„Takzvaných ostatních zásahů jsme absolvovali celkem 104. Kromě planých poplachů, různých kontrol protipožárních opatření a podobně jsme museli několikrát likvidovat následky prudkých lijáků odčerpáváním vody ze zaplavených prostor, ale také úniky nafty a oleje z vozidel pohybujících se hlavně na staveništi komplexní obnovy, kde stačí málo a je hned proražená nádrž. Rovněž jsme likvidovali nebezpečné včelí roje a následky destrukce sila s vápencovou suspenzí," podotkl Luboš Lorenz.

V průběhu roku došlo i na cvičení

Nedílnou součástí pracovních povinností hasičů byla i řada prověřovacích cvičení. Některá se námětově stále opakují, neboť se jedná o zabezpečení stěžejní technologie nezbytné pro chod elektráren či prověření rychlosti a dojezdu na nejrůznější místa v obou elektrárnách. „Absolvovali jsme v součinnosti s dalšími složkami i tři velká havarijní cvičení. V Tušimicích jsme řešili pomyslný únik oleje z turbogenerátoru, Prunéřov I zažil únik sádrovcové suspenze a v Prunéřově II narazila obsluha kompresorové stanice na podezřelý balíček připomínající výbušninu. Ve všech případech jsme dopadli na výbornou. Neusnuli jsme ovšem na vavřínech, neboť neustále je co vylepšovat," uzavřel velitel elektrárenských hasičů.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru