Technické služby se starají i o semafory, fontány či věžní hodiny
Foto: TS Chomutov
Chomutov

Chomutov - Mezi každodenní činnosti pracovníků provozovny veřejného osvětlení patří kontrola všech světelných dopravních zařízení na území města. “Abychom zajistili plynulý a bezpečný provoz na světelných křižovatkách, je zapotřebí případné poruchy řešit okamžitě. Pravidelnými kontrolami se nám daří počet poruch výrazně snižovat a předcházet jim,” řekl ředitel Technických služeb města Chomutova Zbyněk Koblížek.

Technikům k rychlému řešení pomáhají samotné semafory. “Světelná dopravní signalizace v křižovatce ulic Beethovenova a Pražská má takzvaný chytrý systém, který při závadě automaticky zašle SMS s popisem závady přímo technikovi,” vysvětlil vedoucí provozovny veřejného osvětlení Daniel Hurník. Zařízení mají také vlastní detekci nefunkčních žárovek či LED modulů a v okamžiku, kdy řídící jednotka zjistí vadnou žárovku v části signalizace pro vozidla, dojde z bezpečnostních důvodů k automatickému přechodu zařízení do módu blikajícího oranžového světla na všech návěstidlech.

V průběhu roku také provozovna zajišťuje vypnutí světelných dopravních signalizací na požádání různých institucí. “V roce 2017 jsme museli například vypnout na určitou dobu světelnou dopravní signalizaci v ulici Černovická z důvodu návštěvy prezidenta republiky,” dodal vedoucí.

Provozovna veřejného osvětlení se stará také o funkčnost fontán nebo věžních hodin. Zařízení fontán vždy zjara před zprovozněním kontrolují, na konci podzimu odstaví elektrické části a fontány zazimují. Věžní hodiny kontrolují technické služby každý den. “Jednou za měsíc pak seřizujeme přesný čas, kontrolujeme mechanické a elektrické části. Loni jsme se potýkali se závadou elektricky poháněného závaží, byl zapotřebí složitější zásah našeho elektromechanika, který musel mechanické části systému závaží rozebrat, opravit a promazat,” doplnil vedoucí.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru